A járványhelyzet erősítette az új építésű ingatlanok iránti keresletet

Hírek Figyelo.hu

Erős visszaesést hozott az április és a május a használt ingatlanok vásárlására felvett lakáshiteleknél: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az új szerződések mennyisége 23,7 százalékkal csökkent 2019 hasonló időszakához képest, és 92,5 milliárd forintot ért el – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A május különösen gyengén alakult a használt lakásokra fordított hitelek szempontjából, hiszen az akkori 40,8 milliárd forintnyi új szerződés 33 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

Az első öt hónap adatait vizsgálva ugyanakkor már korántsem ennyire látványos a csökkenés, köszönhetően annak, hogy az első negyedév még erős, stabilan két számjegyű bővülést hozott az új kihelyezéseknél.

Az MNB adatai szerint így 2020 első öt hónapjában 258 milliárd forint értékben születtek hitelszerződések használt lakások vásárlására,

ami 2,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 264,8 milliárdtól.

Az egyéb célokra (leginkább új lakás vásárlására vagy építésére) felvett hitelek viszont 5,7 százalékkal, 115,4 milliárd forintra emelkedtek az első öt hónapban.

Mindezek eredményeként a használt ingatlanok részesedése csaknem 2 százalékponttal, 69,1 százalékra esett egy év alatt a friss lakáshitel-portfólióban.

A használt ingatlanok vásárlására felvett hitelek csökkenése persze nem meglepő. A járványhelyzetből eredő bizonytalanság ugyanis a piacnak erre a szegmensére hathatott gyorsabban, hiszen az új lakásoknál rendszerint jobban elhúzódik egy-egy hiteltranzakció, miközben

a pandémia nyomán erősödött a kereslet az új építésű ingatlanok – jelentős részben családi házak – iránt is.

Az erős első negyedévnek köszönhetően a teljes lakáshitelpiac is viszonylag jól teljesített az első öt hónapban. Az MNB adatai szerint január eleje és május vége között összesen 373,4 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a lakossági ügyfelek, ami csak minimálisan, 0,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 374 milliárdtól.

Borítókép: AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink