A járvány előtti szinten a szlovák gazdaság

Hírek Moszkovits János

Az idei első negyedévben a szlovák gazdaság a tavalyi utolsó negyedévhez képest 0,4 százalékkal, 2021 azonos időszakához képest 3,1 százalékkal bővült – idézik a felvidéki magyar portálok a pozsonyi a statisztikai hivatal közleményét. A gazdaság ezzel visszakapaszkodott a 2019 első negyedévében elért szintre, amikor még nem mutatkoztak a pandémia negatív hatásai.

A növekedés motorjának a belső kereslet bizonyult, ami még annak ellenére is három százalék fölött tartotta a gazdaság bővülését, hogy a járvány negyedik hulláma következtében visszaesett a külkereskedelmi forgalom. A belső keresletet a háztartások fogyasztása és a beruházások növekvő üteme élénkítette.

A belső kereslet már a negyedik egymást követő negyedévben bővült, ezúttal 6,7 százalékkal. Az export 4,5 százalékkal csökkent, a behozatal 1,3 százalékkal mérséklődött.

Az ipari ágazatok közül a legnagyobb, 15 százalékot meghaladó visszaesés az autóiparban mutatkozott, ami a beszállítói láncok akadozásával magyarázható, írja a ma7.sk portál.

A pénzügyi tárca márciusban az ukrajnai háború miatt romló külső környezetre hivatkozva az idei növekedési kilátásokat 3,5 százalékról 2,1 százalékra csökkentette.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink