A járvány dacára is tengerparton szeretnénk nyaralni

Hírek Figyelo.hu

Drámai a csökkenés a külföldre utazók számában, ugyanakkor sokan továbbra is tengerparton akarják tölteni a vakációjukat. A hazai turisztikai szakma ez évre heti 84 charterjáratot tervezett, de most már csak heti tíz a reális cél – írja a Világgazdaság.

Már az elmúlt hónapokban sem működött a be­uta­zó­turizmus, a hét végén bejelentett korlátozásokkal pedig 2021 tavaszáig gyakorlatilag megszűnik a beutaztatás – mondta a lapnak Lázár Judit, a Ma­gyar Beutaztatók Szövetségének (Mabeusz) elnöke. Hozzátette, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest 90 százalékos a visszaesés, minden partnerszervezetnél mi­nimális a beutazók száma, és a járvány várható második hulláma, valamint a rendezvények és konferenciák elmaradása miatt az őszi időszakban sem bíznak.

Tömeges elbocsátásokra lehet számítani a következő hónapokban az utazási irodáknál, a Mabeusz elnöke szerint az augusztus–szeptemberi időszakot még átvészelik, de végéhez ér a járulékmentességet adó támogatás, és már csak a csökkentett munkaidő után járó támogatást vehetik igénybe három hónapig. Ezt köve­tően azonban nem tudják majd fedezni a költségeiket tavaszig úgy, hogy szinte egyáltalán nincs bevételük.

A szövetség kérte a járulékmentesség meghosszabbítását, és hogy a három hónap lejárta után újra lehessen pályázni bértámogatásra.

A hazai turisztikai szakma ez évre heti 84 charterjáratot tervezett, ehhez képest csak heti tíz megvalósulására számítanak – mondta lapunknak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke. A külföldre utazók számában drámai a csökkenés, de sokan továbbra is tengerparton akarják tölteni a vakációjukat. Az egyik legnépszerűbb úti cél Görögország, ahol az európai turizmus visszaszorulása miatt most nincs zsúfoltság, és biztonsággal megoldható a távolságtartás is.

(Borítókép: Vízbe ugró turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. június 30-án. Zágráb múlt héten szigorított beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, ezért a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. (MTI/EPA/Antonio Bat)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink