A járműgyártás és az elektromos berendezések gyártása húzza felfelé az ipart

Hírek Figyelő
Áprilisban is folytatódott az ipari termelés csökkenése, egyedül a járműipar és a villamos berendezések gyártása mutatott növekedést a KSH adatai szerint.

A járműipar és a villamos berendezések gyártása húzza felfelé az ipart – értékelte a friss ipari termelési adatokat Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért felelős államtitkár. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint áprilisában az ipari termelés volumene 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal mérséklődött. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a legnagyobb súlyú járműgyártásé, valamint a villamos berendezés gyártásáé. A termelés az év első négy hónapjában 4,3 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 márciusához mérten 2,5 százalékkal esett vissza.

Az államtitkár rámutatott: bár a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzet átmenetileg visszavetette az ipari teljesítményt és annak egyes szegmenseit, biztató, hogy a magyar gazdaság iparágai között a legnagyobb súllyal szereplő járműgyártás, valamint a villamos berendezések – azon belül az akkumulátorok – gyártása esetében folyamatos növekedés látható. Fábián Gergely szerint ezek az ország versenyképességét növelő ágazatok az elektromobilitás térnyerésével egyre meghatározóbb ipari területekké válhatnak.

– A Kormány mindent megtesz a munkahelyek védelme, a recesszió kivédése és a szankciós infláció letörése érdekében. Ezt a célt szolgálják a gazdaságfejlesztési programok (pl. Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram) amelyek több mint 3100 milliárd forintnyi likviditást biztosítanak a vállalkozások számára és a kamatstoppal együtt 2 százalékponttal növelik GDP-t – mutatott rá az államtitkár.

Fábián Gergely leszögezte, hogy a Kormány az ipar versenyképességének és teljesítményének növelése érdekében aktívan egyeztet a hazai ipar meghatározó vállalkozásaival és érdekképviseleteivel, és erre alapozva kialakítja hazánk új iparstratégiáját és egy, a logisztikai ágazatot segítő versenyképességi csomagot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink