A hvg.hu szerint Csepel nem létezik

Hírek
“Új híd épül a Dunán, a semmibe fog vezetni” - ezzel a címmel írt a hvg.hu arról a hídról, amely Dél-Pestet, Észak-Csepelt és Dél-Budát fogja összekötni. Tudtunkkal mind a három terület létezik.

A hvg.hu kattintásvadász címe két “erős” pilléren nyugszik. Az egyik, hogy a híd “csepeli hídfőjénél egyelőre csak felszámolásra váró, lepusztult bérházak, egy szennyvíztisztító és szántóföldek találhatók”. Akinek legalább egy rokona lakik Budapesten, vagy Pest megyében, esetleg már megkapta az elégségest a gimnáziumi topográfia dolgozatára, az tudja, hogy ettől a területtől délre, autóval pár percre terül el egy lakott terület, ahol nem mellesleg mintegy 77 ezer fő éli mindennapjati (2015-ös adatok).

Aki még a városvezetéshez is ért legalább annyira, hogy éppen nem részeg, amikor megpróbálja logikusan végiggondolni a dolgokat, az rájöhet, hogy a városok terjeszkednek, a hidak pedig nem egy hétig állnak, hanem ennél lényegesen hosszabb ideig. Én például nagy összegben fogadnék arra, hogy előbb éri el a csepeli lakott terület az új hidat, minthogy az összeomlana.

A másik vaslogika mentén megszületett sugalmazás, amit a hvg-sek előhúztak a cilinderükből, hogy azért fölösleges ez a híd, mert a meghiúsult 2024-es olimpiai játékokra tervezett fejlesztések keretében építik meg. Ez azért szórakoztató állítás, mert a projekt felelősei nem győzték hangsúlyozni, hogy ezekre a fejlesztésekre akkor is szükség van, ha nem szervezünk olimpiát.

A hvg.hu úgy fogalmaz a híddal kapcsolatban, hogy “jelenleg a legjobb, ami várható tőle, hogy tehermentesítheti a Rákóczi hidat”. Ezzel szemben Fürjes Balázs, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos, épp lapunknak árulta el, hogy “ha megépül ez a Dél-Budát, Észak-Csepelt és Dél-Pestet összekötő létesítmény, napi 42 ezer autóval csökkenti majd a belvárosi hidak forgalmát, napi 6 ezerrel kevesebb gépkocsi fog áthajtani az Üllői úton”.

Mi mindenesetre fenntartjuk, hogy se Dél-Buda, se Észak-Csepel, sem pedig Dél-Pest nem egy metafizikai fogalom, amely egy keleti bölcs szerint a lelkünkben lévő ürességet jelöli.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink