A hulladékgazdálkodás reformjára van szükség

Hírek Tóth Balázs

A körforgásos gazdaságra történő átállást, az illegális hulladéklerakás felszámolását, a visszaváltási rendszer bevezetését, valamint a hulladékgazdálkodási tevékenység racionalizálását kívánja elérni a kormány – mondta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kedden a tárca háttértájékoztatóján.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés előtt van a hulladékgazdálkodás módosításáról szóló törvényjavaslat. A törvényjavaslattal egy olyan modellre történő átállást kívánnak megvalósítani, amelytől az ország illegális hulladéklerakóktól való megtisztítását, a hulladékgazdálkodás egységes rendszerének kialakítását várják, ennek során kiemelt cél a hulladékanyagok széleskörű újrahasznosítása, újrafelhasználása.

Elmondta: Magyarország a klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően fokozatosan áttér a körforgásos gazdaságra, ezért a kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert kíván bevezetni, amely nyersanyagként kezeli a hulladékot. A hazai hulladékgazdálkodási ágazat stratégiai megújítására azért van szükség, hogy a keletkező hulladék visszakerülhessen a gazdaságba és ott ismét hasznosuljon.

Boros Anita szólt arról, hogy minden településen gyűjtőpontokat akarnak létrehozni, bevezetnék az úgynevezett visszaváltási rendszert is, mert szeretnék elérni, hogy több csomagolási hulladékot váltsanak vissza. Kiemelte: a jövőben új szankcionálási rendszert kívánnak bevezetni, ennek során szigorúan büntetnék az illegális hulladéklerakást.

Kitért arra is, hogy a tervek szerint már a jövő év elejéről egy új, a hulladékgazdálkodást felügyelő hatóságot akar felállítani a kabinet, a Hulladékgazdálkodási Hatóság országos hatáskörrel látná el feladatát.

Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a karbonmentes energiatermelésről szólva elmondta: új hálózatfejlesztési megoldásokra van szükség a naperőművek fokozatos térnyerése miatt. A hazai forrásból előállítható energiatermelés jelentősen hozzájárulhat az ország importigényének csökkenéséhez is – tette hozzá.

A minél nagyobb arányú karbonmentes áramtermeléshez nagy mennyiségű megújuló energiára van szükség, ennek kezelését, adott esetben tárolását új fejlesztésekkel kell megoldani – jelezte az államtitkár.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink