A Huffingtonpost a magyar kivándorlásért aggódik

Hírek

A Huffingtonpost cikkében a magyar kivándorlást siratja, és nem fukarkodik a jelzőkkel. A Nick Robins-Early tollából származó cikk szerint „egy egész generáció” kényszerül elhagyni Magyarországot a Fidesz zsinórban harmadik győzelme, pardon, a „szélsőjobboldali populista” vezetés miatt. És ehhez – a hitelesség kedvéért – találtak is egy lelkes mártírt. Egy fiatal magyar egyetemistát, akinek külföldre „kell” menekülnie Orbán Viktor kormányzása elől, pedig „annyi dolog van, amire büszke lehetne” hazájában. Csak hát éppen külföldön könnyebb büszkének lennie hazájára mint itthon. A legjobbakkal is megesik.

Csakhogy a vándorlás az EU tagországai között az Unióhoz való csatlakozást követően nem kifejezetten szokatlan jelenség. A csatlakozási hullám óta – kiváltképp a kelet-közép-európai régióban – jellemzővé vált, hogy a fiatalok külföldre mennek tapasztalatot szerezni, tanulni vagy dolgozni, és talán éppen ez a szabadság lenne az Európai Unió egyik legfőbb előnye. A problémát inkább csak az jelenti, ha nem is akarnak hazatérni. Az Eurostat adatai alapján azonban 2015-től folyamatosan csökken a kivándorlás Magyarországról és egyre többen kívánnak hazatérni is. Ráadásul az elvándorlás mértéke a régióban jellemző adatokhoz képest Magyarországon kifejezetten alacsonynak tekinthető: az ENSZ jelentése szerint a közép-európai régióban Magyarországon a legalacsonyabb a külföldön élők aránya. De persze jóval egyszerűbb ezeket a tényeket figyelmen kívül hagyni és „egy egész generáció” kivándorlásáról beszélni. Nick Robins-Early tehát kissé megkésett az aggódással, de semmi vész. Minden bizonnyal talál még olyan pontot a „szélsőjobboldali” Magyarország kapcsán, ami megér egy bejegyzést.

Írásában persze Soros neve is fel-felbukkan, a szerző szerint ugyanis a kormány Soros elleni fellépése alaptalan „démonizálás” Soros zsidósága miatt. Nincs kecmec, a magyarok rögtön meg is kapják az antiszemita jelzőt.

De persze gyorsan kibújik a szög a zsákból és kiderül, mi nyomja a szerző szívét valójában: a tragédia az, hogy Magyarország nem a migrációval próbálja betömködni a demográfiai lyukakat. Itt rögtön pozitív példaként hozza Németországot, de nem biztos, hogy ezzel a példával azt bizonyítja, amit szeretne. Az ugyanis, hogy a német integráció teljes kudarcba fulladt, nem letaglózóan új információ, legfeljebb azoknak, akik erről nem akarnak tudomást venni.

Miután pedig a magyar kormány nem ért egyet azzal a krédóval, miszerint a migráció lenne a megoldás Európa demográfiai problémáira, nincs más megoldás, mint szélsőjobbot kiáltani.

Borítófotó: Diákok a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban 2018. május 7-én. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink