A Huawei k+f központot nyit Budapesten

Hírek figyelo.hu

A Huawei 20 éves európai és 15 éves magyarországi jelenlétének évfordulója alkalmából jelentette be Cai Lingyu, a Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgatója, hogy kutatás-fejlesztési központot alapít Budapesten a kínai vállalat, amelyben mesterséges intelligenciával, képfeldolgozással, média streaminggel, és disztribúciós rendszerekkel foglalkoznak majd a mérnökök.

A magyarországi leányvállalat vezető az évforduló apropóján elmondta, a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója,

a Huawei 33 évvel ezelőtt startupként indult, mára hárommilliárd embert szolgál ki világszerte,

és 175 országban van jelen.

Az éves árbevételének a 12-15 százalékát kutatás-fejlesztésbe fekteti, amelynek összege az elmúlt tíz évben meghaladta a 100 milliárd dollárt.

Európában 14 országban 23 kutatóintézetet üzemeltet a vállalat, amellyel hozzá kíván járulni a kontinens digitális átalakulásához és szuverenitásának megvédéséhez

– emelte ki Cai Lingyu.

Hozzátette, Magyarországon eddig 2400 munkahelyet teremtett a vállalat, és több mint 14 milliárd dollárt fektetett be. A magyaroknak több mint a 80 százaléka Huawei kommunikációs eszközöket használ.

Magyarországról több mint 50 országot lát el a vállalat – Kínán kívül itt van a legnagyobb logisztikai központja.

A Huaweinek ez a harmadik nagy kapacitásfejlesztő beruházása Magyarországon,

és legalább száz magyar mérnököt foglalkoztat majd.

A beruházás bejelentésén Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a keleti nyitás politikája egyértelműen sikeres volt, tíz év alatt 22 százalékkal nőtt Magyarország exportja kelet felé, 25 százalékkal a forgalom,

és tavaly a beruházások 60 százaléka keletről érkeztek az országba,

ahogy Magyarország legnagyobb beruházója is távol-keleti ország lett.

A tárcavezető elmondta, az elmúlt 10 évben ötmilliárd dollárnyi beruházás jött Kínából,

és 15 ezer magyar embert foglalkoztatnak.

Tavaly a tizedik legfontosabb kereskedelmi partnerünk Kína lett, az unión kívül pedig a legfontosabb. Idén az első nyolc hónapban a kereskedelmi forgalom 18 százalékkal tudott növekedni, és a magyar export is 10 százalékkal.

(Borítókép: a Huawei Technologies 15 éves magyarországi jelenlétének és európai fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a II. kerületi Haris Parkban 2020. október 20-án. A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten. (Fotó: Kallus György)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink