A Huawei diszkriminálása ellen inti Kína a brit kormányt

Hírek
A Huawei Technologies mobil távközlésiberendezés-gyártó vállalat ötödik generációs mobil hálózati fejlesztési tenderekből való esetleges kizárásának következményeire figyelmeztette Kína a brit kormányt.

Kína londoni nagykövete Liu Xiaoming a brit Sunday Telegraph lapban megjelent cikkében a Huawei Technologies makulátlan rendszerbiztonsági múltját hangsúlyozva "független, a nemzeti érdekeket előtérbe helyező" döntések meghozatalára szólította fel a brit kormányt. 

"A legutolsó dolog amire a világnak szüksége lenne, az az ötödik generációs hálózati rendszerfejlesztő vállalatok közötti diszkrimináció. A legutolsó dolog pedig, amit Kína egy valóban globális szerepet betöltő Nagy-Britanniától várna az a nem egyenlő feltételekkel folytatott verseny lenne" – fogalmazott írásában a nagykövet. 

Megjegyezte ugyanakkor, hogy érthetőnek tartja az 5G mobil szolgáltatói hálózatok biztonságával szembeni aggodalmakat, ezeket azonban mindenképpen kezelhetőnek tekinti. "A kockázatokat komolyan kell venni, nem szabad azonban tőlük visszariadni. A problémát az érintett vállalatok és hatóságok közös erővel képesek lesznek megoldani" – jelentette ki.

A Huawei Technologies, a világ legnagyobb mobil hálózati berendezés gyártó vállalata azért került az utóbbi időkben a média érdeklődésének a középpontjába, mert az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva a kínai cégnek az ötödik generációs mobil hálózati fejlesztési projektekből való kizárására szólította fel politikai szövetségeseit. 

Az Egyesült Államok állítása szerint a cég távközlési berendezései kémkedésre adnak lehetőséget a kínai hatóságoknak. A Huawei és a kínai kormány több alkalommal is cáfolta az Egyesült Államok állításait és bizonyítékok bemutatására szólította fel. 

Legutóbbi sajtójelentések szerint az NSC brit nemzetbiztonsági tanács (National Security Council) a kínai vállalatnak az ötödik generációs brit mobil távközlési fejlesztési projekt központi, kulcsfontosságú rendszereinek a kivitelezéséből való kizárására és a nem kulcsfontosságú elemeinek a kiépítésében való részvételének a korlátozására tett javaslatot a kormánynak.

Borítófotó: MTI/EPA/EFE/Enric Fontcuberta