A HP átvette a vezetést a Lenovótól

Hírek
A kínai számítástechnikai óriásnak valamit sürgősen ki kell találnia: a költségcsökkentés már nem elég.

A Lenovo a válságban lévő PC piacon elég jól elvolt hosszú évekig a futószalagon érkező költségcsökkentésekkel. Úgy tűnik azonban, hogy ez a stratégia nem működik már. A HP átvette a világ legnagyobb számítógépgyártója címet, a Lenovonak gyorsan ki kéne találnia valamit.

A személyi számítógépek (PC) piacának süllyedése az elmúlt negyedévben megállt: a szektor eladásdai 0,6 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. Öt év óta ez az első negyedév, amikor nem visszaesés, vagy stagnálás következett be – áll az International Data Corp. összesítésében. Az eladások élénkülésével az árbevétel is megérkezett a gyártókhoz. A tablet és PC eladások a Lenovónál 5, a HP-nál 10 százalékkal emelkedtek. A piac tartós magához térése ugyanakkor nem valószínű. Az asztali számítógépek újra cserélésére már nem nagyon van ésszerű indok. Az emberek többnyire netezéshez, szövegszerkesztéshez használják, erre egy ötéves gép is tökéletesen megfelel – írja a The Wall Street Journal.

Vannak azonban kivételek, mégpedig a jó árbevételt hozó prémium kategóriában. Ezen a téren a HP jobban teljesít kínai versenytársánál. A játékra használt gépek például ebbe a kategóriába tartoznak: folyamatosan szükség van erősebb grafikus kártyára és nagyobb processzor kapacitásra. A virtuális valóság elterjedése szintén izmosabb gépeket igényel. A prémium laptopok kategóriája is változik: egyre jobban divatba jönnek az átalakítható gépek, amelyek amelyek tabletként, vagy szupervékony jegyzetfüzetként is használhatók.

Az elmúlt negyedévben a HP laptop eladásai 17 százalékkal emelkedtek, a Lenovo költségcsökkentésre alapozó stratégiája azonban eddig nem hozott nagy piaci térnyerést. Ráadásul a kínai gyártó adózás előtti nyeresége a PC és tablet szegmensben 5 százalékkal csökkent, mivel a részegységek ára megemelkedett. Megemelkedett a HP számára is, viszont ők a prémium szegmens magasabb árai miatt jobban tudták érvényesíteni ezt: a PC ágazat üzemi eredménye 1 százalékkal emelkedett.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink