A holokauszt emléke

Hírek
A holokauszt áldozataira emlékeztek a deportálások 73. évfordulója alkalmából több városban vasárnap. A megemlékezések Szegeden kezdődtek, majd Veszprémben, Kaposvárott, Gyöngyösön, Békéscsabán folytatódtak.  

Mi történt 1944. június 25-én?

A keresztény egyházak erőfeszítéseket tettek a megkeresztelkedett zsidók megmentésére, amelynek egyik kiemelkedően fontos gesztusaként XII. Pius pápa nyílt táviratban kérte fel Horthy Miklós kormányzót a magyarországi zsidók életének megóvására. Nunciusa, Angelo Rotta, a Szentatya nevében tizenkét ízben tiltakozott a magyar kormánynál a deportálások miatt.

Érdemes felidézni, hogy a politikai jegyzékeken túl a Vatikán több tízezer zsidó származásút igazolt kereszténynek, továbbá milliónyi dollárkötvénnyel segítette a pápai állam az embermentőket.

Június 26-ra Horthy kormányzó koronatanácsot hívott össze, azaz rendkívüli minisztertanácsot, amelyen ő maga is részt vett, s amelyen kezdeményezte a belügyminisztérium két politikai államtitkára, dr. Endre László és Baky László, a magyarországi holokauszt levezénylőinek eltávolítását. Sztójay Döme, miniszterelnök, annak előtte berlini követ és Jaross Andor, belügyminiszter szabotálták a kormányzó intézkedését.

Baky és Endre, a két belügyi államtitkár rajtaütésszerű akciót tervezett. Erre a hírre az Esztergom mellett állomásozó páncéloshadosztályt Budapestre rendeltem, és a budapesti csendőrség parancsnokát utasítottam, hogy ha kell, erőszakkal akadályozza meg a zsidók elszállítását” – áll Horthy emlékirataiban.

Koszorús Ferenc ezredes július 3-én kapta meg a kormányzó parancsát, amit teljesítve július 8-án délig, puskalövés nélkül eltávolította a csendőrséget Budapestről.

Még a hadmozdulatok alatt Horthy Miklós leállíttatta a deportálásokat. Ám az ellenséges érzelmű belügy a Koszorús-akció alatt is folytatta a kitelepítéseket.

Augusztus 7-én a kormányzó felmentette Jaross belügyminisztert, Bakyt és Endrét. Az augusztus 23-i román kiugrást követően pedig Sztójay miniszterelnököt. Az újonnan felálló, Lakatos Géza vezérezredes vezette kabinet elutasította a németek által követelt fővárosi deportálások végrehajtását, illetve titkos előkészítéseket kezdtek a háborúból való kilépésre.

Október 15-én Szálasi Ferenc felfegyverzett nyilasok élén átvette a hatalmat. A „nemzetvezető” egy hónappal később kiadta a zsidókérdés végleges megoldására vonatkozó tervét.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink