A holland közrádió műsorvezetője leköpné Orbánt

Hírek
A holland közrádió műsorvezetője arra bíztatta Judith Sargentini holland zöldpárti európai parlamenti (EP) képviselőt, hogy köpje le Orbánt Viktort, ha találkozik vele Brüsszelben. A hágai magyar nagykövet, Kocsis András határozottan elutasította a kijelentést, felháborítónak és büntetendőnek találta. 

A holland közrádióban arról kérdezték Judith Sargentinit, az EP állampolgári jogok, bel- és igazságügyi (LIBE) bizottság jelentéstevőjét, hogy mit csinálna, ha találkozna Orbán Viktorral Brüsszelben. Mint ismert, a holland zöldpárti politikus készítette azt a Magyarországról szóló jelentéstervezetet, amelynek célja hazánk szavazati jogának felfüggesztése, így politikai karanténba zárása.

Sargentini diplomatikus választ adott. Elmondta, hogyha találkozna vele, kezet fognának, majd ismertetné Orbán Viktorral a jelentésben leírt kritikáját. sorvezető, Eric Smit hallhatóan nem ilyen válaszra számított, ezért vérlázító kéréssel fordult az EP képviselőhöz: megkérte Sargentinit, hogy köpje le a nevében Orbán Viktort! 

A hágai magyar nagykövet, Kocsis András határozottan elutasította a kijelentést, felháborítónak és büntetendőnek találta. A holland műsorgyártónál is érdeklődött arról, hogy milyen fegyelmi eljárást terveznek a pofátlan műsorvezetővel kapcsolatban. Smit egy Twitter bejegyzésben reagált Kocsis nagykövet úr véleményére. A műsorvezető úgy fogalmazott: itt van a szabad beszéd helye. Vagyis az ő értelmezésében az teljesen jogos, ha leköpdösné egy ország miniszterelnökét, de az már jogtalan, ha ez az illető érvekkel alátámasztva tesz javaslatokat az EU reformjára, vagy a magyar emberek érdekét képviseli.

Kíváncsiak vagyunk a holland kormánypárt, a Szabadság és Demokrácia Néppártja (VVD) reakciójára, igaz sok jóra nem számíthatunk. A VVD ugyanis láthatóan talált már magának olyan pártot, amin keresztül Magyarországon is terjeszthetik “megcáfolhatatlan” értékeiket. Ez a Momentum. Fekete-Győr András vezetésével nemrég egy delegáció is járt a VVD-nél Hollandiában, egész véletlenül még egy képzést is kaptak a kampányolás 1×1-ből. Túl vagyunk azonban a választáson, így már elmondhatjuk: itthon nem működtek az ott eltanult kampányfogások.

Borítókép: Eric Smit, Youtube

Ezek is érdekelhetnek

További híreink