A hazai élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

Hírek Figyelo.hu

A hazai élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására, így Magyarországon lesz elég élelmiszer, nincs szükség a spájzolásra – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Közben a készletezés miatt valóban felléphetett átmeneti tőkehúshiány, és egyes csirkehús-termékek ára is megugrott. Az exportlehetőségek szűkülésével itt maradó árumennyiség azonban megjelenik majd a boltokban is.

A kamara elnöke azt mondta, hogy Magyarországon nem azért üresek a polcok, mert nincs termék, hanem azért, mert olyan volumenben vásárol a lakosság, hogy egész egyszerűen a logisztikai rendszer nem képes ilyen gyorsan pótolni a termékeket.

De a háttérben az élelmiszeripari előállítóknál minden termék rendelkezésre áll bőségesen

– hangsúlyozta az elnök.

„A lakosság nyugodtan abbahagyhatja a spájzolást, amit egyébként emberileg megértek, de nem racionális tett. Nem kell félni” – mondta Győrffy Balázs. Hozzátette:

Magyarországon van 5400 vállalkozás, nagyságrendileg 100 ezer embert foglalkoztatva, amelyeknek az a dolguk, érdekük, hogy a magyar lakosságot ellássák élelmiszerrel.

A védőtávolság betartására figyelmeztető felirat a pécsi vásárcsarnokban 2020. március 18-án. A koronavírus terjedése miatt a csarnok korlátozásokkal működik, a be- és kilépésre egymástól távol eső ajtók szolgálnak, a csarnokban egyszerre legfeljebb száz ember tartózkodhat, valamint csak kétméteres védőtávolságot tartva lehet várakozni az épületben és azon kívül. (Fotó: Sóki Tamás / MTI)

A lakosság rendkívüli készletezése miatt az elmúlt napokban átmenetileg valóban felléphetett tőkehúshiány az egyes kiskereskedelmi boltokban – mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Szavai szerint ennek hátterében az áll, hogy

az ünnepeket megelőző nagybevásárlási láznál is nagyobb – egyes beszállítóknál 25 százaléknál nagyobb – kereslet jelentkezett hirtelen, egyik napról a másikra.

Erre sem a kiskereskedelem, sem a vágóhidak, sem a logisztika nem volt felkészülve, lévén ez egy friss termékeket előállító ágazat. Ráadásul azok a kiskereskedők is rosszul járnak az EU-s határzárak miatt, akik friss tőkehúst is importálnak, mivel itt-ott megakadnak a szállítmányok időnként, vagy el sem indultak.

A helyzet kezelése érdekében a magyar beszállítóknak is át kell szervezniük kicsit a tevékenységüket, részben például az exportból lehet lecsípni bizonyos mennyiséget a hazai kiskereskedelmi megrendelésekre válaszul. Részben a kül- és belföldi készítményüzemeknek szánt gyártási alapanyagokból lehet visszafogni és a magyar üzletláncokba szállítani.

.

Borítókép: A pécsi vásárcsarnok 2020. március 18-án. A koronavírus terjedése miatt a csarnok korlátozásokkal működik, a be- és kilépésre egymástól távol eső ajtók szolgálnak, a csarnokban egyszerre legfeljebb száz ember tartózkodhat, valamint csak kétméteres védőtávolságot tartva lehet várakozni az épületben és azon kívül. (MTI/Sóki Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink