A hazai élelmiszergazdaság fenntarthatósági kilátásai

Hírek
„Beruházások, innováció és az ezekhez szükséges szaktudás révén lehet a versenyképességet és a fenntarthatóságot összhangba hozni” – hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy szakmai rendezvényen. Feldman Zsolt szerint a különböző európai uniós környezeti szabályozó politikák alapvetően befolyásolják a mezőgazdasági termelés folyamatait, és maga a Közös Agrárpolitika is komoly eszközöket vonultat fel a természeti erőforrások megőrzése érdekében.

„A rövid távú agrárpiaci kilátások környezeti fenntarthatósági vetülete” című nemzetközi konferencián a résztvevők hangsúlyozták, hogy a mezőgazdasági termelés természeti erőforrásokra gyakorolt hatásainak mérséklése, annak fenntartható mértéke egyre nagyobb fontossággal bír. A piaci folyamatokat már rövidtávon is elkerülhetetlenül befolyásolják a negatív környezeti hatások csökkentését célzó jogszabályok és a kötelezettségek felvállalására utaló önkéntes szabványok. Ennek ellenére Magyarországon az élelmiszergazdaság szereplői egyelőre nem fordítanak kellő figyelmet a problémára. Pedig a környezeti fenntarthatóság összefüggésben van az agrárpiaci trendekkel, például a takarmányok és az állati eredetű termékek értékláncai kapcsán.

„Bár számtalan pozitív változás történt a szervezet 1945-ös alapítása óta, térségünkben például felszámoltuk az éhezést, „a fenntarthatóságot még nem értük el” – emelte ki előadásában Vladimir Rakhmanin, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) főigazgató-helyettese és európai és közép- ázsiai regionális képviselője. Mint kiderült, ezért a FAO budapesti regionális irodájának a családi gazdaságoknak nyújtott támogatás, az agrár-élelmiszeripari és piaci integráció mellett épp a klímaváltozással való szembenézés a harmadik prioritása.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk környezteti állapota kedvezőbb, mint egyes nyugat-európai országoké, ami piaci előnyt jelenthet. A magyar agrárgazdaság fejlesztésénél tehát figyelembe kell venni, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés során környezetkímélő megoldásokat alkalmazzanak az agrárium szereplői – tette hozzá a kamara elnöke.

„Nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani” – fűzte hozzá Juhász Anikó, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgatója. Magyarország legjelentősebb agrárökonómiai szellemi bázisának számító intézmény vezetőjeként, kijelentésével az előadók által is kihangsúlyozott, adatokon alapuló elemzésekre utalt. Ezek nagyban képesek támogatni a fenntartható gazdálkodás piaci lehetőségeinek kihasználását, ám elengedhetetlen hozzájuk a hazai adatszolgáltatók aktív közreműködése is.

Az eseményt négy, az élelmiszer-gazdaságot alapvetően más nézőpontból szemlélő, ám egymással egyre szorosabb együttműködésben álló intézmény: az AKI, a NAK, a FAO és az FM közösen rendezte.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink