A hazai cégek közel harmada tervez létszámbővítést

Hírek Sz. H.
A következő negyedévben a hazai munkáltatók 32 százaléka jelez előre bővülést jelenlegi munkaerő-állományában, miközben csökkentést 19 százalékuk tervez. Az álláskeresők különösen az IT, a technológia, a távközlés, a kommunikáció és a média, illetve a nagy- és kiskereskedelmi szegmensekben számíthatnak élénk munkaerőkeresletre – derül ki a ManpowerGroup munkaerőpiaci előrejelzéséből.

A ManpowerGroup a világ 40 országában, összesen több mint 41 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, ezen belül Magyarországon a munkáltatók 515 fős reprezentatív mintáját kérdezték meg a második negyedéves munkaerő-felvételi terveikről.

A munkáltatói válaszokból származtatott Nettó Foglalkoztatási Mutató +13 százalékos átlagos értéke 4 százalékponttal elmarad ugyan az előző negyedév +17 százalékos értékétől, de jelentősen magasabb az egy évvel korábbi +2 százalékos szintnél.

„Kiemelkedő évkezdés követően a második negyedévre foglalkoztatási felmérésünk visszafogottabb, de továbbra is erőteljes növekedést prognosztizál – mondta Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. – Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül, hogy a felmérés még az ukrán-orosz háború kitörése előtt zajlott. Ez a fejlemény ugyanis egyes szektorokban óvatosabb létszámtervezést eredményezhet, ami könnyen a korábbi várakozásoktól elmaradó számokban ölthet testet„.

A 13 százalékos létszámbővítési mutató egy átlagos mérték, ám az egyes szektorok között jelentős különbség fedezhető fel. A legnagyobb felfutást (35 százalékos nettó foglalkoztatási mutatóval) az IT, a technológia, a távközlés, a kommunikáció és a média szektorban várják. Szintén jelentős létszámbővülés prognosztizálható a nagy- és kiskereskedelemben (30 százalék), de átlag felett bővülhet a létszám többek között az építőiparban (20 százalék), a gyártásban (18 százalék), illetve a banki, biztosítási és ingatlan szegmensben (16%) is. Ugyanakkor már a háború kitörését megelőzően is létszámcsökkentést vártak az étterem és hotel szegmensben (-6 százalék), valamint a non-profit szférákban (oktatás, egészségügy, szociális munka, kormányzat).

Az ország régióit vizsgálva szintén jelentős eltérések tapasztalhatók, ugyanakkor visszaesésre egyik országrészben sem számítanak. A legszélesebb körű létszámbővülést Budapesten (18 százalékos) és a Dél-Alföldön (17 százalék) várják. A leginkább visszafogott várakozásokat a Dél- (1 százalék) és a Közép-Dunántúl (0 százalék) területén mérték a felmérés készítői.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink