A hard brexitben érdekeltek a franciák

Hírek
A francia hatóságok reménykednek benne, hogy Nagy-Britannia az EU elhagyása után alaposan meggyengül. Épp ezért szeretnék, ha az úgynevezett hard brexitre kerülne sor, vagyis a britek teljesen kiválnának a közös piacból - állítja a londoni City európai uniós különmegbizottja, Jeremy Browne.  

“Az EU-ban még egyetlen találkozóm se sikerült olyan rosszul, mint az amelyiken a Francia Központi Bank képviselőivel tárgyaltam” – nyilatkozta a BBC-nek az egykori liberális demokrata politikus. Szerinte Párizs a “rossz zsaru” szerepét fogja eljátszani a brexit-tárgyalásokon, és hozzátette: ez nem színjáték. A franciák a City-ben és Nagy-Britanniában nem partnert, hanem ellenséget látnak. Persze Frankfurttól Dublinig most rengeteg nagyváros igyekszik elcsábítania a nagy cégeket Londonból azzal az ígérettel, hogy náluk továbbra is zavartalanul üzletelhetnek majd az EU-n belül. Browne szerint ugyanakkor Emmanuel Macron megválasztása óta Párizs sokkal rámenősebbé vált.

Mindeközben a kilépési folyamatban komoly előrelépés történt, ugyanis most hétfőn megkezdődött az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások második fordulója. A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti első egyeztetést június 19-én tartották, de akkor mindössze a menetrendről egyeztek meg, az első "igazi", négynapos tárgyalási forduló ma kezdődött.

A mostani forduló középpontjában az állampolgári jogok, a fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek és az ír-északír határellenőrzés kérdései lesznek, de sajtóhírek szerint szó lesz egyebek mellett az Európai Unió Bíróságának jövőbeli joghatóságáról és az Euratom-szerződésről is. A brexit után bennmaradó "huszonhetek" vezetői októberben döntenek majd róla, hogy megfelelő ütemben haladnak-e az egyeztetések a kilépéssel kapcsolatos főbb kérdésekről ahhoz, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a kereskedelemről.

Borítókép: MTI/EPA/Andy Rain

Ezek is érdekelhetnek

További híreink