A halászok állítják: a karácsonyi halnál megállították az inflációt

Hírek vg.hu
Bár 2013 óta húsz százalékkal nőtt a halfogyasztás, továbbra is cél ennek emelése, amihez a magyar akvakultúra-ágazat marketing- és fejlesztési támogatást is kap a következő években

A halászati termékek kínálati oldala rendben van, hiszen az idei ünnepi szezonban lesz elég hal, mindenki megtalálhatja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben és a piacokon – mondta sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter.

A becslések szerint a haltermelők a karácsonyi szezonban értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát, egyes nagy haltermelők esetében pedig akár az éves forgalom 60-70 százaléka is ekkor realizálódik. Ezek nagy számok, a bázis azonban sajnos még mindig meglehetősen alacsony: európai összevetésben a magyar halfogyasztás továbbra is az egyik legalacsonyabb – mondta a miniszter. Az egy főre eső halfogyasztás az elmúlt években ugyanakkor némileg növekedett, a 2013-ban mért 5,4 kilogrammról 2021-re már 6,52 kilóra emelkedett, ami – ha a dinamikáját nézzük – az EU-n belül is kiemelkedő ütem.

A miniszter arról is beszélt, hogy az ágazaton belül egyértelmű tendencia az intenzív haltermelés gyors térnyerése. Az intenzív akvakultúrában termelt étkezési hal 94 százalékát az afrikai harcsa teszi ki, e faj termelése 2013 és 2022 között 2050 tonnáról 5777 tonnára emelkedett, amivel Magyarország az unió legnagyobb afrikaiharcsa-termelője.

Jó hír a halvásárlóknak

Az idei év jobban sikerült a halászoknak, mint a tavalyi, ami annak köszönhető, hogy ebben az évben nem sújtotta az ágazatot az aszály, és a takarmányárak is mérséklődtek – mondta a tájékoztatón Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) elnöke. Bár az idei aratásig még a tavalyi drága takarmányokat etették a halakkal, de a betakarítás után a terményárak csökkenésével a tóparti árakat némileg mérsékelni tudták.

Elmondhatjuk, hogy megállítottuk az inflációt azzal, hogy az ünnepi asztalra a tavalyi árakon, vagy annál is olcsóbban tudjuk biztosítani a halat

– jelentette ki a Ma-Hal elnöke.

A teljes cikk a vg.hu-n olvasható.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink