A hagyomány hitelre kötelez

Hírek Ilona Gizinska
A lengyel elsőáldozók szülei  | Az új évezredben még nem volt olyan drágaság az országban, mint manapság. Az infláció tavaly áprilistól számítva 12,3 százalékos volt, így a tavaszi szezonban sokan csökkentették a kiadásaikat, noha általában húsvétkor és a hozzá kapcsolódó utazások vagy a május eleji üdülések során szívesen költekeznek a lengyelek.

A varsói Quality Watch piackutató és tanácsadó cég húsvét előtti felmérése szerint az idén lengyelek csaknem egyharmada úgy készült, hogy a tavalyinál szerényebben ünnepel, 6 százalék pedig azt mondta, egyáltalán nincs pénze pluszköltésre. A megkérdezettek 42 százaléka lefaragta az üdülési költségeit, vagy lemondott az utazásról az április 30-tól május 3-ig (a lengyel alkotmány napjáig) tartó négynapos minivakáció alatt.

Ez a takarékoskodó szemlélet azonban egyáltalán nem vonatkozik a késő tavaszi elsőáldozási ünnepségekre – derül ki a Gazdasági Információs Iroda és Országos Adósságnyilvántartó (KRD BIG) tanulmányából.

A 95 százalékban katolikus országban a nyolc-kilenc év körüli gyerekek szüleinek közel a kétharmada azt szeretné, hogy az idei (májusi vagy júniusi napokra kitűzött) elsőáldozás megünneplése pazar legyen. Minden negyedik család készen áll hitelt felvenni erre a célra.

Előjegyzés és árképzés

Az elsőáldozás (az oltáriszentség első alkalommal való vétele) nemcsak az egyházközség ünnepe, hanem famíliáé is. Az esküvők, lakodalmak mellett ez a legnépszerűbb családi rendezvény, amelyet az idén, két év után először, egészségügyi korlátozások nélkül lehet megtartani.

A költségeket tekintve kis lagzinak is nevezhető, hiszen sokat költenek az ünnepi ruházatra és az ajándékokra (a lányoknak főleg ékszerekre, a fiúknak elektronikai cuccokra), de jókora összeget kell fizetni az étteremben rendezett fogadásért is. A vendéglátóhelyek általában fejenkénti árral kalkulálnak, a buli költsége elsősorban a meghívott vendégek számától függ. A szakportálok szerint Lengyelországban egy elsőáldozást követő családi ünnepség létszáma általában 24 fő. Az árak személyenként 140 és 300 złoty között mozognak, ami a vendéglátóhely besorolásától és hollététől is függ, így a hétezer złotyt (570 ezer forintot) is átlépheti egy 24 fős rendezvény költsége. Nagyobb vendégszám, például 50 fő esetén hét- és 15 ezer közötti a számla.

Az idei elsőáldozási fogadásokra a legtöbben egy vagy két éve foglalták le az éttermek helyiségeit. Akkoriban az inflációs előrejelzések a mai valósághoz képest jóval visszafogottabbak voltak, de az előrelátó vendéglősök a szerződésbe befoglaltatták a 10-20 százalékos áremelés lehetőségét. A pénz most sem számít, például a Białystok melletti Rutkowski-kastélyban már a 2024-ben esedékes elsőáldozói ünnepségre kötik a szerződéseket.

Megadják a módját

A KRD BIG felmérésében az elsőáldozók családjainak a kétharmada emlékezetes, pazar rendezvényt szeretne: finom ételekkel, italokkal ellátni a vendégeket. Minden negyedik nyilatkozó viszont kijelentette, nem érzi szükségét egy költséges fogadás megtartásának. (Ők azok, akik kevesebb vendéggel, odahaza akarnak ünnepelni. A megkérdezettek elenyésző része kitérő választ adott.)

A Lengyelek eladósodnak az elsőáldozásért című tanulmányból az is kiderül, hogy a szülők 72 százaléka megengedheti magának, hogy családi forrásból, azaz hitelfelvétel nélkül szervezzen fogadást. Közülük 30 százalék állította, hogy a pénz nem jelent problémát ebben az ügyben. „Az anyagi források hiánya ellenére a lengyelek egy része nem szándékozik feladni a pazar rendezvényt. Kutatásaink azt mutatják, hogy az »adósodj el, de mutasd meg, hogy megadod a módját« mentalitás még mindig érvényes. A szülőknek több mint a 25 százaléka hajlandó kölcsönt felvenni erre az eseményre” – mondta Adam Łącki, a KRD BIG igazgatótanácsának elnöke a PAP hírügynökségnek. Hozzátette: az a tendencia, hogy a hitelfelvevők csoportja egyharmadra fog emelkedni.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink