A háború és az infláció apasztja az amerikai cégek profitját

Hírek D. GY.
Az S&P 500-as index kosarába tartozó cégek egy részvényre jutó eredményének növekedése az elemzői várakozások szerint az első negyedévben 5,2 százalékra lassul a tavalyi negyedik negyedre kimutatott 32 százalékról. 

Sűrű két hét vár a Wall Streetre és az amerikai részvénypiacot figyelő befektetőkre – itt az első negyedéves gyorsjelentési szezon. Az amerikai gazdaság krémjét jelentő 500 cég (amelyek árfolyamalakulását az S&P 500 index mutatja) nagyjából 70 százaléka közli április végéig első negyedéves nyereségét. Elemzői várakozások szerint az egy részvényre jutó profit növekedési üteme drasztikusan, 5,2 százalékra mérséklődik a 2021 negyedik negyedévében közölt 32 százalékról. Ha beigazolódnak a várakozások, akkor a nyereségnövekedés tempója a leglassabb lesz 2021 utolsó negyedéve óta.

A Goldman Sachs (GS) összesítése szerint az 500 cég árbevétele 10,9 százalékkal emelkedhet a vizsgált időszakban, a legnagyobb bővülést az energiacégek, az alapanyaggyártók, valamint az ingatlanszektor realizálhatja.

A GS várakozásai szerint ugyanakkor a profit margin (árbevétel arányos eredmény) 0,05 százalékponttal 11,8 százalékra szűkülhet. Ez kivételes helyzetet jelent, ugyanis az elmúlt 30 évben nem volt példa arra, hogy kétszámjegyű árbevétel növekedés mellett csökkent volna az árbevétel arányos nyereség. Ilyesmi relatíve magas infláció és az olajárak gyors emelkedése idején szokott bekövetkezni – ahogy ez az elmúlt pár hónapban is történt. Az 500 cég közül 25 már közzétette gyorsjelentését, csaknem kétharmaduk meg is említette az inflációt és az emelkedő bérköltségeket, mint a nyereségnövekedés egyik legfőbb akadályát. A pandémiával kapcsolatos kiadások, valamint a beszállítói láncok széttöredezettsége szintén gyakran szerepelt a profitabilitás korlátozó tényezői között.

Az idei gyorsjelentési szezon sztárjai az energiacégek lehetnek.

A várakozások szerint S&P 500 index kosarába tartozó vállalatoknál nyereségük 255 százalékkal emelkedhet, az árbevétel pedig 45 százalékkal nőhet az egy évvel korábbi időszakhoz képest – ez tükrözi az olajárak szédítő növekedését. A Brent típusú kőolaj hordónkénti ára a múlt hónapban elérte a 140 dollárt is, majd némileg csökkent, miután az USA közölte, hogy felszabadítja stratégiai tartalékai egy részét. Az olaj iránti keresletet mérsékelte az is, hogy Kína drákói szigorúsággal lép fel a koronavírus terjedésével szemben, márpedig a lezárások csökkentik az olajigényt.

Az amerikai nagybankok már jelentettek a múlt héten: a JPMorgan Chase, a Citigroup, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley egyaránt nyeresége csökkenéséről számolt be

(Borítókép: Nicolas Economou, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink