A gyógyulás jeleit mutatja a munkaerőpiac

Hírek Figyelo.hu

A járvány lecsengése utáni munkaerőpiaci visszarendeződés jeleit több adat is mutatja a VG.hu összeállítása szerint.

Idén májusában az előző hónaphoz képest 47 ezer fővel, az előző év azonos hónapjához képest 55 ezer fővel többen dolgoztak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A vizsgált hónapban a hazai elsődleges munkaerőpiacon 4 millió 434 ezer fő dolgozott, 36 ezer fővel több, mint egy hónappal korábban.

Mint írták, a járvány lecsengése utáni munkaerőpiaci visszarendeződés jeleit több adat is mutatja.

Így például az előző hónaphoz képest, májusban a külföldön dolgozók száma 16 ezerrel, 87 ezer főre nőtt, ugyanakkor a közfoglalkoztatottak száma ötezerrel 85 ezer főre csökkent.

Bizakodóak a magyarok

A lecsengés jele lehet az is, hogy ez év májusában a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya 9,4 százalék volt,

ami 7,2 százalékponttal alacsonyabb a 2020. májusi csúcsnál.

A foglalkoztatási ráta 2021. májusban 72,6 százalékos volt, az egy hónappal korábbinál 0,7 százalékponttal, az egy évvel korábbinál pedig 1,6 százalékponttal magasabb. A foglalkoztatási ráta Budapesten volt a legmagasabb (77,6 százalék) és Nógrád megyében a legalacsonyabb (60,8 százalék).

Idén májusban a munkanélküliek 189 ezer fős létszáma 22 ezer fővel volt alacsonyabb az egy hónappal korábbinál, és 26 ezer fővel az egy évvel korábbinál.

A munkanélküliségi ráta 3,9 százalékos volt, 0,5 százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal korábbinál, és 0,6 százalékponttal kevesebb az egy évvel ezelőttinél.

(Borítókép: Sipeki Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink