A gyereknek nem a fesztiválon, hanem az ágyban a helye

Hírek
Mi a jobb a gyereknek, ha a borfesztiválon alszik félájultan a babakocsiban éjfélkor, vagy otthon a saját ágyában? A válasz egyértelmű, de rátelepedett egy ideje a szülői magánélet és kikapcsolódás elvehetetlen joga, a nem leszek a gyerekem rabszolgája önző és hamis mítosza.

Sok szülő panaszkodik arra, hogy a gyereke nem hajlandó aludni, késő éjszakáig fent van, a szülők pedig nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. A jó alvást ki lehet alakítani, de ehhez a családnak egyet kell értenie abban, hogy szabályok és napirend mentén élik az életüket jó pár évig. Ha ez nincs, akkor jönnek a regulációs zavarok, így hívja a szakirodalom. 

Az alvási szokások kialakításához kell némi eltökéltség és következetesség – ez a kettő viszont csak használ a gyereknek, még ha nem is mindig tetszik neki. Hogy ez keménynek és ridegnek tűnik? Kizárólag akkor, ha gyerek kedélyét előbbre helyezzük a valós szükségleteinél. Lemondással jár? Azzal. De csak átmenetileg, ugyanis ha korán elalszik utódunk, szabad az esténk. 

A kisgyerekek kezelhetetlensége hátterében sok esetben a kialvatlanság áll, nem kerülnek időben, értsd: este 8.00 órakor ágyba. Ennek első, komoly következményei az óvodai viselkedésben, majd az iskolai teljesítményben mutatkoznak meg, pedig erre ritkán szoktak gondolni a szülők. Amerikai kutatók az mérték, hogy a 11 év alatti gyerekek harmada, a tinédzserek fele nem alszik eleget. Akármilyen furcsa, az óvodáskorú gyerekeknek a tökéletes pihenéshez 6-8 óra között kellene ágyba kerülniük. Ha nem is alszik el rögtön a gyerek, de az előrehozott fektetés elég gyorsan megtérül, és hosszabbodik a gyerek értékes alvásideje, már húsz perc is nagy nyereség. Az már közismert, hogy az éjfél előtti alvás a legértékesebb és hasznosabb, mégis sokan – kényelemből, konfliktuskeresésből – hagyják, hogy a gyerek elhúzza az elalvás idejét. Vagy azért, mert így akarják elkerülni, hogy korán keljen, de ez megint csak a felnőttek önzőségéről szól, nem másról. 

Mit nyerünk, ha ragaszkodunk a gyerekeink korai lefekvéséhez? Nyugodtabbak, koncentráltabbak a kipihent gyerekek, nem szenvednek az iskolában, energiájukat nem viszi el az, hogy ébren tartsák magukat. A pihent gyerekek sokkal kevésbé agresszívek, fejlődésük is gyorsabb, mint a kialvatlanoké. Kamaszkorban már rárakodnak olyan egészségügyi problémák is, mint a túlsúly. Az alvás természetes szükséglet, a biológiai rendszerünk fontos része, következmények nélkül nem lehet játszani vele, hosszú távon csak előnye van, ha korán takarodót fújnak a szülők. 

Borítófotó: MTI/ Komka Péter

Ezek is érdekelhetnek

További híreink