A gyenge európai konjunktúra miatt csökkent az ipar teljesítménye

Hírek figyelő.hu
Decemberben éves alapon 8,7 százalékkal csökkent az ipari teljesítmény, míg az év egészét tekintve 5,5 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH ma reggel közzétett adatai alapján.

A háború és a szankciók negatív hatásai jelentős károkat okoztak a gazdaságban, a gyenge európai konjunktúrával együtt járó gyenge kereslet pedig az exporton keresztül negatívan befolyásolta a hazai ipar teljesítményét is. Ennek hatására decemberben éves alapon 8,7 százalékkal csökkent az ipari teljesítmény, míg az év egészét tekintve 5,5 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene. A
teljesítményt negatívan befolyásolta egyes vállalatok év végi leállása, különösen a járműgyártás területén.

2024-ben a kormány célja, hogy helyreállítsa a növekedést, és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben emelkedjen a GDP. Ennek érdekében az óvatossági motívum fokozatos oldásával és a bizalom erősítésével helyre kell állítani és növelni kell a fogyasztást, tovább kell emelni a munkaerőpiaci aktivitást, és 25 százalékos szint felett kell tartani a beruházásokat.
A kormány abban segíti a vállalkozókat, hogy a növekedésnek ne legyen akadálya, így megfelelő mennyiségű és árú energia álljon rendelkezésre, a képzett és elegendő munkaerő, valamint a beruházásokhoz szükséges finanszírozási lehetőségek is biztosítva legyenek. Ezt fogja tükrözni a véglegesítés előtt álló és a vállalkozások megkérdezésén alapuló iparstratégia is.
Az ipari teljesítményt rövid és középtávon érdemben növelhetik a közeljövőben üzembe helyezendő exportkapacitások, azaz az új termelő, gyártási kapacitások. Az ipar teljesítményét és beruházásait olyan kormányzati támogatott programok is segítik, mint az 1.200 milliárd forintos keretösszegűre emelt Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program, a hatszorosára
bővített Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program, továbbá a kereskedelmi bankok 2024. február 1-jént elindult önkéntes akciója is, amely 0 százalékra csökkenti a BUBOR feletti kamatfelárat, ezáltal jelentősen csökkentve a hitelkamatokat és ösztönözve a beruházásokat.

A dinamikus fejlődés támogatása és a vállalkozások fejlesztése érdekében a kormány – mindezek mellett – a második negyedévtől kezdődően 450 milliárd forintot biztosít fokozatosan, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz programon keresztül.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink