A Gutenberg-birodalom visszavág

Hírek
Megtorpant az e-könyv-piac.

Képzeljük el, mi lenne, ha a fiatalok ráunnának az új okostelefonokra, vagy ha a többség leállna a széles képernyős TV-k vásárlásával. Úgy tűnik, az elektronikus könyvpiacon pont ez történik: az Egyesült Királyságban most már második éve zuhannak az eladások.Ttavaly 4 százalékos volt a zsugorodás, az Egyesült Államokban ennél is rosszabb a helyzet: 18,7 százalék volt a visszaesés a 2016-os év első kilenc hónapjában.

Pedig az elmúlt 10 évben még egészen másról szólt a fáma: az Egyesült Államokban az e-book eladások 2008 és 2010 között 1260 százalékkal nőttek. Az új megoldás népszerűsége miatt az USA-ban egyre másra mentek csődbe a könyvesboltok.

Mindezen senki se lepődött meg, hisz csokornyi érv szólt a digitális technika mellett. Nemcsak olcsóbb, de kényelmesebb is volt. Egy nyaralásnál a könyvek nem foglalták el a bőrönd negyedét, és többé nem fárasztotta le a kezet egy-egy méretesebb kiadás (elég számba venni, hogy például a Trónok harca, akár egy kisebb enciklopédia, közel ezer oldalon terpeszkedik). A házi könyvtár elfért egy füzet nagyságú gépben.

Ez a sokat ígérő technológia azonban most behúzta a kéziféket.

A kereskedők megpróbálkoztak egy-két újítással, de inkább kevesebb, mint több sikerrel. Azok az előfizetéses oldalak, ahol fix összegért járt egy rakás e-könyv, nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Sokuk be is zárt.

Mindezek ellenére mégse érdemes olyan messzire menni, mint a Waterstones vezérigazgatója, James Daunt, aki mindebben már a nyomtatott könyv diadalát látja. Korai lenne még a koporsófedélért nyúlni: elvégre vannak olyan címek, amelyek a statisztikákba nem kerülnek be. Jellemzően ilyenek azok az e-könyvek, amelyeket nem a nagy kiadók, hanem közvetlenül az író jelentet meg az interneten, vagy egy olyan független céget vesz igénybe a publikáláshoz, amely az eladási adatait megtartja magának. Ilyen kezdeményezések már nálunk is bontogatják a szárnyukat. Tőlünk nyugatra már van ahol több 10 vagy épp 100 millió eurós „láthatatlan piacról” beszélnek.

Így fölösleges az e-book haláláról fantáziálni. Viszont könnyen lehet, hogy a jövőben ahelyett, hogy a hagyományos és az elektronikus kiadványok egymással háborúznának, beáll valamiféle egyensúlyi helyzet, amelyben mindkét formátumnak van hely.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink