A globális tőkepiacokra kevéssé hat az elemzői várakozások szerint a brexit

Hírek
A szigetország és az EU hosszúra nyúló válása továbbra is a politikai történések meghatározó tényezője (legalábbis az Egyesült Királyságban), de a jelek szerint a tőkepiac szereplő - egyelőre - nem aggódnak.  

A Fidelity International, a világ egyik legnagyobb alapkezelője (2,2 millió ügyfél, 428 milliárd dollár kezelt vagyon) elemzőinek háromnegyede arra számít, hogy a következő két évben a Brexit nem lesz hatással az általuk vizsgált vállalatok stratégiai befektetési terveire.

Azonban a tényleges helyzet erősen függ attól, hogy hol működnek az adott cégek. Míg a kínai vállalatokkal foglalkozó elemzők 95 százaléka arról számolt be, hogy nem foglalkozatja a kérdés, európai megfigyelőik 54 százaléka mérsékelten negatív hatásokra számít a Brexit kapcsán, és további 9 százalék véli úgy, hogy a csapás súlyos lesz – elsősorban a tartós fogyasztási cikkek, a pénzügyek, az ipar és az alapanyagok területén.

A Brexit a vállalatoknak az Egyesült Királyságba irányuló befektetési kedvére is rányomja a bélyegét. A Fidelity európai elemzőinek 61 százaléka figyelmeztetett arra, hogy az általuk megfigyelt cégek a népszavazás hatására kevésbé szívesen fektetnek be a szigetországban. Az USA-ban működő elemzők harmada, a Japánnal foglalkozóknak pedig a negyede szintén hasonló hangulatot tapasztalt a cégei körében.

Ha az Egyesült Királyságba irányuló befektetési kedvet ágazati bontásban vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy az ipari termelővállalatokkal foglalkozó elemzők több mint fele véli úgy, hogy a Brexit mérsékelten vagy jelentősen kedvezőtlen hatást fog kifejteni. A tartós fogyasztási cikkek, a pénzügyek, az alapanyagok és az egészségügy terén működő cégek szintén rosszul járhatnak.

A Fidelity elemzői szerint az általuk vizsgált vállalatokat aggodalommal tölti el bármilyen, az Egyesült Királyság és az EU között megkötendő potenciális megállapodás, London pénzügyi központként játszott szerepe és az ehhez kapcsolódó szakember-kiáramlás körüli bizonytalanság, valamint az ingatlanpiaci félelmek.

A várakozások szerint a szigetország inflációja egyenletes marad – tízből hat elemző arra számít, hogy a fogyasztói árak nem fognak változni a következő 12 hónapban. Mindössze egynegyedük véli úgy, hogy az infláció fel fog gyorsulni, ami elsősorban az ipari vállalatokat és a fogyasztási szektorokat, valamint az energetika területét érintené hátrányosan.

Az európai vállalatok leginkább a Brexit által az egyesült királyságbeli befektetésekre gyakorolt hatás miatt aggódnak

Milyen hatással volt a Brexit-népszavazás az Ön által vizsgált vállalatok konkrétan az Egyesült Királyságba irányuló befektetési hajlandóságára?

Forrás: Fidelity Analyst Survey 2018.

 

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink