A glifozát diadalútja német segédlettel

Hírek
https://figyelo.hu/aktualis-lapszam/v/2018-08-02/Az agrárvegyipari piac egyik legnagyobb változása, hogy a Monsanto amerikai céget felvásárolta a német Bayer. A tengerentúli cég neve ugyan eltűnik, de a glifozát nem.

A glifozát egy olyan növényvédőszer-hatóanyag, amely szerte a világon elterjedt, éss forgalmazásában érdekeltté vált a Bayer is a Monsanto felvásárlásával. Azonban a szer a WHO szerint a „lehetséges rákkeltő hatású” besorolás alá esik, míg az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint veszélytelen.

Világosan látható, hogy a tudományos élet az üzlet szolgálatába állt, ám ugyanez igaz a politikai elitre is. Németország szavazata akadályozta meg ugyanis a glifozát azonnali betiltását az Unión belül. A Bayernek kulcsfontosságú az újonnan megvásárolt génmódosított vetőmagjait újabb piacokra eljuttatni, ebben a politika és a tudomány is segíteni fog a cégnek.

A teljes cikket a Figyelő augusztus 2-án megjelent számában olvashatják.

Borítófotó: Tüntetők tiltakoznak a Monsanto amerikai mezőgazdasági és biotechnológiai óriásvállalat glifozátalapú Roundup nevű növényvédő szere európai uniós országokban való használatának meghosszabbítása miatt Brüsszelben 2017. október 25-én. A WHO szakirányú szervezete által 2015-ben a valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába sorolt, majd betiltott glifozát tartalmú gyomirtó szereket az Európai Vegyianyag-ügynökség (Echa) hónapokkal ezelőtt biztonságosnak ítélte.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink