A gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja az AstraZeneca vakcinája

Hírek Figyelo.hu

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a gerincvelő-gyulladás egy ritka változata is lehet a mellékhatása az AstraZeneca oltásának – írja a Reuters.

A gyógyszerügynökség szakemberei egy javaslatot tettek arra, hogy egy újabb mellékhatással egészítsék ki az AstraZeneca listáját. Tavaly októberben hasonló figyelmeztetést adtak ki az egydózisú Janssen vakcinával kapcsolatban is.

Az úgynevezett transzverzális myelitis a gerincvelő szürke- és fehérállományának gyulladását jelenti. Ez egy rendkívül ritka betegség, egymillió emberből 1-5 ilyen megbetegedést regisztrálnak a szakemberek. A gyulladással a karok és a lábak legyengülhetnek, a húgyhólyag és a bélrendszer zavarosan működhet, valamint szenzoros tünetek is jelentkezhetnek.

Az EMA szerint a két oltás, valamint a megbetegedés közötti ok-okozati összefüggés áll fenn. Hozzátették ugyanakkor, hogy a védőoltás előnyei még így is túlszárnyalják az esetleges kockázatokat.

Az Európai Gyógyszerügynökség azt nem közölte, hogy összességében hány ilyen megbetegedést jelentettek a védőoltások beadása után, azt viszont elmondták, hogy a transzverzális myelitis ismeretlen gyakoriságú mellékhatásként van feltüntetve az AstraZeneca betegtájékoztatójában.

(Borítókép: Vladimir Zivojinovic (Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink