A Gazprom ajánlatot tett a Naftohaznak a tranzitszerződés megújítására

Hírek MTI
Az orosz gázipari vállalat a megegyezés feltételeként szabta, hogy a felek kölcsönösen mondjanak le a nemzetközi bíróságokon és döntőbíróságokon egymás ellen benyújtott követelésekről.

A gáztranzitszerződés egyéves meghosszabbítására tett hivatalos javaslatot hétfőn az ukrán Naftogaznak az orosz Gazprom állami gázipari vállalat.

A Gazprom jelezte, hogy kész új szerződést kötni az EU-ban jelentkező igények prognózisának figyelembe vételével.

Az orosz gázipari vállalat a megegyezés feltételeként szabta, hogy a felek kölcsönösen mondjanak le a nemzetközi bíróságokon és döntőbíróságokon egymás ellen benyújtott követelésekről, hogy az ukrán monopóliumellenes hatóság vonja vissza a Gazprom ellen a gazdasági verseny megsértése címén kiszabott bírságot és hogy a Naftohaz vonja vissza az EU Bizottságához benyújtott kérelmét, amelyben a Gazprom elleni vizsgálatot javasol.

Az orosz fél emellett várja az ukrán fél arra vonatkozó döntését, hogy kész lesz-e tőle 2020-tól ismét közvetlenül vásárolni a gázt.

Az orosz-ukrán tranzitszerződés hatálya az év végén lejár. Moszkva, Kijev és az Európai Bizottság háromoldalú konzultációkat folytat a szállítások meghosszabbításáról, ám ezek mindeddig nem jártak sikerrel. A legutóbbi, október 27-én megtartott forduló alkalmából az orosz fél csomagtervet tett le a tárgyalóasztalra, amelyben ugyancsak a javasolta a bírósági követelések visszavonását.

Kijev negatívan viszonyul ehhez. Jurij Vitrenko, a Naftohaz ügyvezető igazgatója közölte, hogy az ukrán fél többféle lehetőséget mérlegel, de a követelések lenullázása nem tartozik ezek közé.

A Naftohaz összesen 22 milliárd dollárt követel a Gazpromból. Ebből álláspontja szerint csaknem 3 milliárd a stockholmi döntőbíróság ítélete, 12 milliárd bírósági kereset és további 7 milliárd pedig az ukrán monopóliumellenes hatóság döntés alapján illeti meg.

 

Borítókép: PuzzlePix / Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink