A gazdasági nehézségek ellenére is bővült a foglalkoztatottak száma

Hírek Figyelő
Tovább nőtt a foglalkoztatottság áprilisban, a KSH adatai szerint mintegy 29 ezer fővel dolgoztak többen hazánkban, mint egy évvel korábban. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint mindez azt jelzi, hogy a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is sikerült megvédeni a munkahelyeket.

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma hazánkban, áprilisban 29 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. A KSH szerint a foglalkoztatottak teljes száma áprilisban elérte a 4 millió 710 ezer főt. A február áprilisi időszakban az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 14 ezer fővel több, 4 millió 698 ezer fő volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 17 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 6 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 9 ezerrel csökkent. Eközben a KSH adatai szerint áprilisban 190 ezer munkanélkülit tartottak nyilván Magyarországon, a munkanélküliségi ráta így 3,9 százalék volt. A február–áprilisi időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma 27 ezer fővel, 197 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 4 százalékara nőtt. A férfiak körében a munkanélküliek száma 106 ezer fő volt, a nőknél a munkanélküliek száma 91 ezer fő volt.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint mindez azt jelzi, hogy a Kormány a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is megvédte a munkahelyeket, sőt éves alapon újabb 29 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma. A tárca közleményében emlékeztetett arra, hogy 2010 óta már 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottság folyamatosan emelkedik, a 74,6 százalékos foglalkoztatási ráta meghaladja az uniós átlagot, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta pedig az egyik legalacsonyabb az EU-ban.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint is kedvezőn alakult a munkaerőpiaci helyzet áprilisban: a foglalkoztatás 4,7 millió fő fölött maradt, azaz a koronavírus előttinél is magasabb szinten van, míg a munkanélküliségi ráta ismét 4 százalék alá csökkent. – Éves alapon a foglalkoztatás 14 ezer fővel nőtt, azaz az is látszik, hogy a mostani szintről már nehezen tud a foglalkoztatottak száma tovább emelkedni – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A vezető közgazdász szerint a friss KSH adatok arról tanúskodnak, hogy a vállalatok még a nehezebb gazdasági helyzetben is megtartják a munkaerőt, mert tudják, hogy később nem biztos, hogy találnának újat helyette. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gazdasági növekedés újraindulásával és a nagyberuházások termőre fordulásával a munkaerőhiány ismét élesen fokozódni fog.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink