A gazdaság újraindulásával már júniusban is javulás várható

Hírek Figyelo.hu

A munkahelyvédelmi intézkedések a pandémia legsúlyosabb hónapjaiban minimum megfelezhették a munkahelyek kényszerű leépítését – írja a Világgazdaság.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta május végéig nagyjából 200 ezerrel csökkent a munkahelyek száma – derült ki a lap birtokába került kormányzati anyagból. A Központi Statisztikai Hivatal hivatalos adatai egyelőre április végéig állnak rendelkezésre,

ezek szerint a hónap végéig a foglalkoztatottak átlagos havi száma 4 millió 368 ezer volt. Márciushoz képest 73 ezerrel, 2019 áprilisához viszonyítva pedig 136 ezerrel csökkent a munkahelyek száma.

Ugyanakkor nem feledhető el, hogy a statisztika már márciusban 56 ezer fős visszaesést jelzett, így a mostani előzetes adat a leépítési hullám stagnálását, kismértékű csökkenését jelzi előre.

A gazdaság május végi, június eleji újraindulása miatt lehet reménykedni abban, hogy a trend már ebben a hónapban megtörik, és újra bővülni kezd a foglalkoztatottság. Például a kormány által 80 milliárd forintos keretösszeggel kiírt munkahelyteremtő bértámogatási program is a júniusi adatokban hozhatja meg az első eredményeit.

A kabinet előzetesen úgy számolt, hogy az intézkedés 70 ezer ember munkába állását segíti elő, akik közül szép számmal lehetnek olyan munkavállalók, akiket korábban a járvány miatti megrendelés- és forgalomcsökkenés miatt bocsátottak el.

(Borítókép: Dolgozók a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én. Orbán Viktor miniszterelnök a járműgyár három műszakra átállása alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kíséretében látogatást tett a gyárban. (MTI/Koszticsák Szilárd)

További híreink