A gazdák sikere a MAGOSZ győzelme

Hírek
Az utóbbi három év legjelentősebb időközi választási győzelmének nevezte  Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a november 3-i Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttválasztásának eredményét. A tárcavezető parlamenti felszólalásában gratulált a gazdáknak és a MAGOSZ szervezetének a meggyőző eredményhez.  

A földművelésügyi miniszter Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) felszólalására reagálva emlékeztetett arra, hogy a MAGOSZ mind a 19 megyében meggyőző fölénnyel győzött. Mégpedig úgy, hogy a 47 394 leadott szavazat 88,36 százalékát szerezte meg, amellyel bebizonyította, hogy a gazdák egyértelműen az elmúlt évek sikereire, az összefogásra, az együttműködésre, a vidék következetes, folyamatos támogatására szavaztak.

A MAGOSZ sikere bizonyítja, hogy a kormány agrárstratégiája, amely a földművesekkel, a gazdálkodókkal folytatott együttműködésen alapul, sikeres és eredményes, ezt a politikát pedig tovább kell folytatni – jelentette ki Fazekas Sándor. A miniszter kifejtette: az ellenzéknek nincs agrárpolitikája, agrárstratégiája, csupán hangoskodással és erőtlen demonstrációkkal próbálkoznak. 2008-ban a balliberális kormány időszakában kevesebben, mint 1200-an szavaztak az agrárkamarai választásokon, a mostani közel 50 ezres létszámmal szemben.

Fazekas Sándor emlékeztetett arra is, hogy a kormány stratégiai partnerséget alakított ki a NAK-kal és a MAGOSZ-szal. Ez a közös gondolkodás, stratégiaalkotás, együttműködés vezetett oda, hogy az elmúlt években a magyar agrárium kibocsátása másfélszeresével nőtt, 50 ezer új munkahely jött létre, 30 ezer gazda pedig földet vásárolhatott.

„Célunk, hogy folytassuk a magyar mezőgazdaság megerősítését, a gazdák, gazdálkodók és földművesek helyzetének további javítását, a magyar agrárium felemelkedését” – fejezte be felszólalását a miniszter.

Jakab István még a kamarai választások előtt lapunknak adott interjújában felhívta a figyelmet arra, hogy a MAGOSZ listáját 17 szakmai, érdekvédelmi szervezet támogatja, és még két szakmai szervezettel is megállapodtak, tehát a mostani választásra 20 szervezet fogott össze. A MAGOSZ listáján Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tagsággal a háttérben is rajta lehetett valaki, a magyar élelmiszergazdaság teljes képviselete érdekében. Így a MAGOSZ listán abban a tíz megyében is ott voltak a MOSZ tagjai, ahol a MOSZ nem indított küldöttjelölteket, sőt, még abban a 9 megyében is ott voltak a MOSZ-nak a tagjai, ahol a MOSZ indított listát. „Mert ők bennünk bíztak, bennünk bíznak. Ma a vidék egységes, s van egy olyan összefogás, amelynek keretében valamennyi szektor érdemi egyeztetést tud folytatni” – hívta fel a figyelmet Jakab István.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink