A fűpapír megmentheti a fákat

Hírek Tóth Balázs
Folyamatosan nő idehaza a fűpapír iránti kereslet, a fogyasztók és a vállalkozások nagyon érdeklődnek eziránt a környezetbarát alternatíva iránt – ezt tapasztalják a Cardex Európa Kft.-nél, Magyarország meghatározó ajándékozási, csomagolási termékeket forgalmazó vállalatánál. A cég a napokban mutatta be hivatalosan a fűpapírból készült „Green Grass” termékcsaládját. A fűpapír előállításához használt technológiával minden harmadik fa megmenthető a kivágástól.

A magyar szakemberek közreműködésével kifejlesztett papír gyártásához sokkal kevesebb energiára van szükség, és környezetkímélőbb a hagyományos, farostból előállított papírhoz képest. Évente körülbelül 3 millió hagyományos dísztasakot és 1,5 millió méter csomagolópapírt forgalmaz a hazai piac egyik legnagyobb szereplője, a Cardex Európa Kft. Az 1991-ben alapított vállalat éves forgalmából a legnagyobb szeletet az üdvözlőlapok és az ajándékkísérők teszik ki, amelyekből évente 4-5 millió darabot értékesítenek. A legerősebb kereslet az utolsó negyedévben tapasztalható: az ünnepekhez köthető bevásárlások a vállalat éves árbevételének 65-70 százalékát teszik ki.

A fűpapírból készült, Green Grass márkanévvel ellátott és a vállalat szakembereinek közreműködésével kifejlesztett termékeket két évvel ezelőtt, 2020-ban vezette be a cég a magyar piacra. Az újdonság iránti igény fokozatosan nőtt, amely azt mutatja, hogy hazánkban is egyre több fogyasztó számára fontos szempont vásárláskor a környezettudatosság és a környezetbarát árucikkek választása.

Rengeteg vizet és energiát lehet megspórolni

A fűpapír számos előnnyel rendelkezik, például jóval kevesebb energia felhasználásával gyártható a hagyományos, fából készített papírtermékekkel szemben. A fűmasszának köszönhetően egy tonna áru háromezerszer kevesebb víz és harminckétszer kevesebb energia segítségével készül el a farostból készült papírhoz képest.

Egy tonna fűmassza előállításához mindössze 2 liter víz és 137 kWh (kilowattóra) energia szükséges, míg 1 tonna fából készült cellulóz gyártásához 6000 liter vizet és több mint 5000 kWh energiát kell felhasználni. Ezzel a technológiával minden harmadik fa megmenthető a kivágástól.

A fűpapír esetében nincs vegyianyag-felhasználás

A fűpapír további nagy előnye, hogy míg a fát több ezer kilométerről is szállíthatják, addig a füvet sokkal közelebbről, általában a gyárak maximum 50 kilométeres körzetéből be tudják szerezni. Így nemcsak a környezetszennyezés, azaz a széndioxid-kibocsátás, de az előállításhoz kapcsolódó szállítási költségek is nagymértékben csökkenthetőek. Ráadásul a fűpapír esetében nincs vegyianyag-felhasználás, díszítésükhöz környezetbarát, növényi bázisú festéket vesznek igénybe, arról nem is beszélve, hogy a fűtasakok és csomagolópapírok száz százalékosan újrahasznosíthatóak.

Mindezek hatására közvetlenül és közvetve is jelentősen csökken a termelés, illetve a piacra jutás kapcsán az ökológiai lábnyom. A fűtasakok gyártása emellett a megváltozott munkaképességűeknek is pénzkereseti lehetőséget biztosít. A zsinórfület a Cardex üzemében kézileg helyezik fel a tasakokra, legtöbbször ezt a feladatot a megváltozott munkaképességű dolgozók végzik el, akik állami, valamint önkormányzati cégek révén kerülnek a vállalathoz. Éves szinten mintegy 150-200 személy jut munkához a tasakok elkészítése révén.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink