A franciák már kinézték Ursula von der Leyen utódját

Hírek
Jövőre lejár Ursula von der Leyen mandátuma, Emmanuel Macron francia elnök Mario Draghi volt olasz kormányfő megválasztásáért lobbizik az Európai Bizottság élére.

Emmanuel Macron francia elnök a többi európai vezetőnél lobbizik annak érdekében, hogy Mario Draghi volt olasz kormányfőt, az Európai Központi Bank (EKB) egykori elnökét jelöljék az Európai Bizottság élére Ursula von der Leyen mandátumának lejárta után – értesült egy olasz lap

A La Repubblica párizsi és brüsszeli diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy

Macron informálisan megkereste már az ügyben Olaf Scholz német kancellárt.

Draghi jelölését állítólag támogatja Joe Biden amerikai elnök is, ami az Egyesült Államok és az Európai Unió szoros kapcsolatai miatt pozitívum, bár Washingtonnak nincs beleszólása abba, ki legyen az EB elnöke.

A francia elnöki hivatal nem óhajtotta kommentálni a lapértesülést, és egyelőre nem reagált Draghi sem – emlékeztetett a hírről beszámolva a Reuters. A volt olasz kormányfőt azonban egy hozzá közel álló forrás szerint nem érdekli az állás.

Von de Leyen mandátuma jövőre jár le, és a politikus szóba került új NATO-főtitkárként is, más források szerint azonban ez utóbbi posztra Mark Rutte volt holland kormányfő a legesélyesebb.

A bizottság elnöke szeptemberben felkérte a 76 éves Draghit, hogy dolgozzon ki egy tervet az EU gazdasági versenyképességének fokozására, mivel a blokk olyan kihívásokkal néz szembe, mint a környezetbarátabb energiára való átállás.

Azt sem lehet még tudni, hogy az olasz kormány támogatná-e Draghi jelölését, írta a La Repubblica. A lap megjegyezte, hogy a volt bankelnök és kormányfő az utóbbi időben több nyilvános megjegyzést is tett Európa jövőjével kapcsolatban.

A cikk itt található vg.hu

Címlapfotó: Europress / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink