A francia tőkebefektetésben is segítene a Magyar-Francia kamara

Hírek Figyelő
A Covid alatti sikeres alkalmazkodás után a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara (MFKI) új elemekkel bővíti stratégiáját, hogy erősítse a két ország közötti gazdasági kapcsolatokhoz való hozzájárulást és a szervezet érdekérvényesítő képességét – fejtette ki Károlyi László, az MFKI közelmúltbeli közgyűlése kapcsán.

– 2020 tavaszán, az elnöki tisztség átvételekor, az volt a kihívás, hogy a Covid járvány időszakában az előzőleg megszokott személyes eseményeket digitális formákra ültessük át. Ami radikálisan új helyzetet teremtett, mivel a kamarai munka lényege a személyes találkozásokban, a kapcsolatépítésben és az információcsereben rejlik – mondta az MFKI tavaly újra megválasztott elnöke.

Károlyi László hozzátette a szervezet hatékonyságának megőrzése már csak azért is kulcsfontosságú volt, mert a kamara teljes mértékben a tagdíjakból és a szakmai tevékenységek bevételéből tartja fenn magát. Szerencsére a tagság a pandémia időszakában az átlagosnál is jobban igényelte a naprakész információkat és a tapasztalatcserét. A kamara pedig gyorsan és hatékonyan alkalmazkodott a megváltozott helyzethez, innovatív megoldásokat keresve, beleértve a hibrid formában megvalósuló eseményeket is.

Károlyi László (Fotó: MFKI)

Közgyűlési beszámolójában az elnök elmondta: a járványhelyzet után a kamaránál is visszatért a megszokott munkamenet viszont a szomszédunkban dúló háború gazdasági hatásait egyre inkább érezhetők. Ezért is kerestek új utakat. A hagyományos feladat, a Magyarországon működő francia cégek munkájának segítése mellett, a korábbinál is hangsúlyosabban jelent meg a francia piacra frissen belépő vagy ott már jelen lévő magyar vállalatok támogatása is. Ennek jegyében a kamara stratégiai partnerséget alakított ki a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséggel, amellyel már sikeresen rendezett közös üzleti fórumokat. A közös munka eredményességét mutatja, hogy tavaly év végén a kamara és a HEPA újabb 3 évre megújította 2020-ban kötött megállapodást.

Az önfenntartó szervezet gazdasági stabilitásához az is hozzájárul, hogy a kamara munkájának franciaországi elismertségét jelezve – szintén 2023 végén – a magánszektorral való együttműködést kiemelten kezelő, francia nemzetközi befektetésekért felelős Business France – további 3 évre, amely 2 évvel meghosszabbítható – egészen 2028 végéig megújította együttműködését a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamarával, amely így továbbra is képviseli a Team France Exportot Magyarországon.

Károlyi László az új stratégia fontos részének tartja az első elnöksége idején indított Hot Topic rendezvénysorozatot is, ahol neves politikai és gazdasági elemzők, valamint vállalati vezetők a hallgatóság számára friss információkat szolgáltatva, olyan aktuális témákat vitatnak meg, mint amilyen például a home office vagy az euro forint árfolyam alakulása.

– Felismerve, hogy a mostani, gyorsan változó helyzetben a korábbinál is fontosabb a hatékony információáramlás és a döntéselőkészítők és a törvényalkotók felé történő hatékonyabb kommunikáció, a kamara elsőként az egészség és gyógyszeriparhoz, valamint az elektromos iparhoz kapcsolódva iparági szakmai képviselőcsoportokat hozott létre. Emellett pedig több olyan üzleti klubot is működtet, amelyek kifejezetten a különböző üzleti szegmensekre összpontosítva szolgálják tagvállalataink sokszínű igényeit. Ezek közé tartozik a HR, a Marketing Kommunikációs, valamint az Ipari Klub, amelyek mindegyike az adott területen tevékenykedő vállalkozások szakmai tudásmegosztását, kapcsolatépítését támogatja.

A kamara tagjainak profiljára reflektálva az Ipari Klubon belül ráadásul két külön csoport is működik: az egyik a nagyvállalatokra összpontosít, míg a másik kifejezetten a kis- és középvállalkozásokat (KKV-kat) célozza meg, beleértve az egyéni vállalkozásokat és a néhány fős cégeket.

Az új, proaktív stratégia is hozzájárult ahhoz, hogy a kamara nem csupán megőrizni, hanem növelni is tudta a mára 234-ra növekedett taglétszámot, miközben folyamatosan újabb francia és egyre gyakrabban magyar cégek is csatlakoznak a szervezethez. Amiben az olyan eseményeknek is szerepe van, mint a kamara emblematikus eseményének számító hagyományos évzáró gála, valamint az a 2024 januári évindítóüzleti ebéd, ahol ismét Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tartott előadást. A vegyes kamarák közötti szoros együttműködést jelezve ezen az eseményen az MFKIK tagjai mellett a társkamarák Belgabiz, a Joint Venture Szövetség, a Swedish Chamber és a Swisscham üzleti közössége is részt vett. Ugyanakkor az MFKIK is csatlakozott ahhoz az Amerikai Kereskedelmi Kamara (Amcham) által elindított és több vegyes kamara által aláírt kezdeményezéshez, amely az egészségügy helyzetének javítása érdekében írt nyílt levelet a Pintér Sándor belügyminiszternek, aminek kapcsán egy szűkkörű találkozón is lehetőség nyílt a felvetett témák megtárgyalására a miniszterrel.

– Azt is sikernek tartjuk, hogy a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére közvetlen kormányzati kapcsolat is nyílt arra, hogy több tagvállalatuk vezetője személyesen konzultáljon Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel. Az ilyen alkalmak azért rendkívül fontosak, mert miközben Magyarországon kiemelkedő mértékben megnőtt a távol-keleti beruházók aktivitása, kamaránk komoly hangsúlyt fektet arra, hogy minden téren erősítse a Magyarországon megtelepedett francia vállalatok pozícióját. A célunk az, hogy a kormányzat felismerje, hogy miközben most az új betelepedők jelentős kedvezményeket kapnak, a már itt lévő külföldi vállalatok támogatására és ösztönzésére is nagy szükség lenne azért, hogy azok tovább bővítsék a magyarországi aktivitásukat. Természetesen ez pénzügyi ösztönzést is magában foglalhat, de ami talán még ennél is fontosabb, az a hazai és a külföldi vállalkozások beruházási kedvét újraélesztő, ösztönző pénzügyi és gazdasági szabályzó környezet megteremtése lenne. Aminek elengedhetetlen feltétele a versenyképes, jól képzett munkaerő, amihez a szakképzés fejlesztése éppolyan fontos, mint az a jogi és szabályozási kiszámíthatóság, ami nélkülözhetetlen a hosszútávú, biztonságos tervezéshez.

Mindez azért is mindkét fél érdeke, mert Franciaország, Magyarország ötödik legnagyobb befektetője és a Magyarországon százmilliárd eurót kitevő külföldi működőtőke-állomány mintegy 6 százalékát a francia vállalatok adják. A Magyarországon működő 425 francia cég 41 ezer család megélhetését biztosítja, árbevételük pedig meghaladja a 3700 milliárd forintot. A magyar–francia külkereskedelmi kapcsolatok is virágoznak: Franciaország hazánk tizedik legnagyobb külkereskedelmi partnere, a kereskedelmi forgalom értéke eléri a tízmilliárd eurót.

Borítókép: Károlyi László Magyar-Francia Kereskedelmi Kamara elnöke/Fotó: MFKI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink