A főváros húzza a magyar lakáspiacot

Hírek figyelo.hu
Több lakás épült, és többet terveztek építeni 2019 első három negyedévében, mint egy évvel korábban – írja a VG.hu a KSH gyorsjelentésére hivatkozva. A lakáspiaci bővülés elsősorban budapesti forrású, a megyei jogú városokban és a községekben is több lakóingatlant adtak át, de a kis-közepes városok többségében számottevő a visszaesés.

Továbbra is eltérő területi folyamatok jellemzik a lakásépítési piacot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint. A szerdán közzétett Lakásépítések, építési engedélyek, 2019. I–III. negyedév című tájékoztató adataiból növekvő építési kedv tükröződik Budapesten, ahol az országosan mért 2,7 százalékkal szemben 22 százalékos a bővülés az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások számában – írja a VG.hu.

A megyei jogú városokban 5,3, a többi városban pedig 12 százalékkal mérséklődött az építeni tervezett lakóingatlanok száma.

Az év első kilenc hónapjában 10 302 új lakás épült, ami 0,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, Budapesten viszont 17 százalékkal több lakás készült el ebben az időszakban. A Pest megyében épült lakások száma továbbra is kiemelkedő, ám az előző év azonos időszakinál 24 százalékkal kevesebb a jelentés szerint. A megyei jogú városokban és a községekben a kismértékben nőtt, a többi városban 18 százalékkal csökkent a használatba vett lakások száma – írja a portál.

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján 27 388 lakás építését vették tervbe, ami 2,7 százalékkal nagyobb a 2018. azonos időszakinál.
A fővárosi lakáspiac kedvező adatai tükrében nem meglepő, hogy nőtt a vállalkozások által épített lakások aránya, az első három negyedévben 50 százalékról 53 százalékra, miközben a természetes személyek által épített lakásoké 48-ról 44 százalékra csökkent. Az új lakásállomány 49 százaléka családi házban található. A lakások 55 százalékát értékesítésre építették, a használatba vett lakások átlagos alapterülete 100 négyzetméterről 97-re csökkent.

Az átadott lakások 42 százaléka saját használatra készült, és mindössze 1,6 százalékot tett ki a bérbeadásra épültek aránya a vizsgált időszakban.

 

Borítófotó: Roxana Bashyrova, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink