A forralt borokat is ellenőrzik a karácsonyi vásárokban

Hírek vg.hu
Elrendelte az országos téli szezonális ellenőrzést Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára – közölte az agrártárca. A népszerű termékeket, a vendéglátóhelyeket és az élelmiszer-előállítókat is ellenőrzik.

A december 4. és 31. közötti ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, az akciókban a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek. Nobilis Márton kifejtette, hogy a húsok előállítását és forgalmazását helyezik az ellenőrzések fókuszába, de az élő hal és édesipari termékek kereskedelmét is figyelemmel kísérik a szakemberek. Az adventi vásárokra kitelepült vendéglátóhelyek működését, valamint a borászati és alkoholos termékeket ugyancsak górcső alá veszik. Ezenfelül a Nébih vizsgálja a kisállateledeleket, köztük a téli madáreleségeket, továbbá a halszállítók és az őstermelők tevékenységét.

A hús- és húskészítmény előállításban a vágóhidakat és darabolóüzemeket, míg a forgalmazásnál a hiper- és szupermarketeket, a szaküzleteket, a nagykereskedelmi egységeket, valamint a logisztikai központokat ellenőrzik. Az édesipari termékek esetében elmaradhatatlan az ünnephez kapcsolódó szaloncukrok mustrája. Az édességeknél a nyomon követés mellett a lejárati idő feltüntetése is lényeges.

Az élőhal-árusításnál az állatvédelmi előírások betartását is vizsgálják az ellenőrök: például, hogy a levágás előtt megfelelő módon elkábítják-e az állatot

– fejtette ki Nobilis Márton.

Az adventi rendezvényeken kitelepült vendéglátóknál a higiéniai szabályok betartását, továbbá a személyi és technológiai feltételek, valamint a nyomon követés teljesülését vizsgálják a szakemberek. A forralt bor forgalmazásánál – egyebek mellett – utánanéznek az előállításhoz használt alapanyagok eredetének és a receptúrát tartalmazó dokumentum meglétének.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink