A fogyasztói árak csökkentek az euróövezetben

Hírek MTI

0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben az egy évvel korábbihoz képest, a szeptemberi szintén 0,3 százalékos éves csökkenés után. A szeptemberi és az októberi éves árcsökkenés 2016 áprilisa óta a legnagyobb mértékűnek számít.

Sorban a harmadik hónapban csökkentek a fogyasztói árak éves bázison az euróövezetben.

Augusztusban 0,2 százalékos volt az éves árcsökkenés.

Egy évvel ezelőtt, 2019 októberében 0,7 százalékos volt az éves áremelkedés az euróövezetben.

A legnagyobb mértékben, 8,2 százalékkal az energiaipari termékek ára csökkent idén októberben, a szeptemberi szintén 8,2 százalékos éves csökkenés után. A nem energiaipari termékek ára 0,1 százalékkal gyengült a szeptemberi 0,3 százalékos csökkenés után. A szolgáltatóiparban 0,4 százalékra mérséklődött az áremelkedés mértéke a szeptemberi 0,5 százalékról. Az élelmiszerek, alkoholos italok és élvezeti cikkek árának az emelkedése 2,0 százalékra emelkedett a korábbi 1,8 százalékról.

Az éves maginfláció, az energia, élelmiszer és élvezeti cikkek nélkül a fogyasztói árak emelkedése a szeptemberivel megegyező 0,2 százalék lett októberben is. Az előző havihoz képest a maginfláció 0,1 százalék lett a korábbi 0,1 százalékos emelkedés után.

Az Európai Unióban 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak októberben, a szeptemberi éves áremelkedéssel megegyező mértékben.

Tavaly októberben 1,1 százalékos volt az infláció az Európai Unióban.

A legnagyobb mértékben Görögországban csökkentek a fogyasztói árak októberben, 2,0 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Észtországban 1,7 százalékos, Írországban 1,5 százalékos volt az éves árcsökkenés. A legnagyobb éves áremelkedést Lengyelországban regisztrálták októberben, 3,8 százalékosat, Magyarországon pedig 3,0 százalékosat, Csehországban 2,9 százalékosat.

(Borítókép: Egy borüzlet előtt az elhagyatott Naschmarkt piacon, Bécsben, Ausztria, 2020. november 17-én. (Joe Klamar, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink