A felújítások éve lehet 2023 a hazai ingatlanpiacon

Hírek M. O. A.
A 2023-as ingatlanpiacon a vevők diktálják a tempót, akik számára a tavalyi év során egyre fontosabbá váltak az ingatlanok energetikai jellemzői. A 2023-as év a felújítások éve lehet a hazai ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési- és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség. A népszerű otthonfelújítási támogatás és hitel már nem igényelhető.

Az elmúlt évek során a kormány családpolitikájának központjába helyezte a családok otthonteremtésének támogatását és a lakhatási körülmények javítását – emlékeztetett közleményében a Duna House. A gyermeket nevelő családok körében elérhető, maximum hárommillió forint értékű, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás és a hozzá kapcsolható, kedvezményes, háromszázalékos kamatozású otthonfelújítási hitel igényelhetőségét nem hosszabbították meg, azonban a legtöbb állami támogatás (csok, falusi CSOK, Babaváró, újépítések esetében 5, illetve 0 százalékos áfa, illetékmentesség, tetőtér beépítés) továbbra is elérhető az otthonkeresők számára.

Berkes Szabina és Figder Molnár Gábor paprikát, paradicsomot, epret, salátát, fűszereket, fákat termelnek és nevelnek Sárváron a Laktanya utca egyik ház 4. emeleti lakásának balkonján. 20210609 Sárvár Fotó: Benkő Sándor BS Vas Népe

A csok és a falusi csok megmaradt, ahogyan az önerőként is beszámíttatható babaváró támogatás is Fotó: Benkő Sándor / Vas Népe

Babaváró támogatás

Ez a támogatott konstrukció, amely 2024 év végéig minden változtatás nélkül, tovább igényelhető. A maximum 20 éves futamidőre szóló, legfeljebb 10 millió forint összegben kérhető kamatmentes kölcsön verhetetlen előnye, hogy bármire felhasználható. A Credipass 2022-es adatai alapján az ügyfelek ezt a szabadságot ki is használják, volt, aki autóvásárlásra, mások utazásra költötték a kapott összeget, ugyanakkor a 2022-es év során a pénzügyi közvetítő cég által 11,2 milliárdos volumenben közvetített támogatást az igénylők tizenöt százaléka ingatlanfelújításra, bővítésre fordította. sokan számíttatják be önerőként is ingatlanvásárláshoz.

A falusi csok lett az új otthonfelújítási hitel

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény csak meghatározott kistelepüléseken igénybe vehető változata, a Falusi CSOK szintén 2024 év végéig kérhető a gyermeket nevelő vagy tervező házaspárok számára. A kedvezményre ingatlanvásárlás mellett felújítás, korszerűsítés és bővítés esetén is pályázhatnak a családok, összege a hitelcéltól és a gyermekek számától függ. Meglévő ingatlan felújítása esetén egy gyermeknél és minimum 40 négyzetméteres ingatlan esetén 300 ezer forint; két gyermeknél és minimum 50 m2-es ingatlan esetén 1,3 millió forint, három gyermeknél és minimum 60 m2-es ingatlan esetén 5 millió forint, négy vagy több gyermek és legalább 70 m2 nagyságú otthon esetén szintén 5 millió forint igényelhető. Amennyiben lakásvásárlásra is fordítja a kedvezmény összegét a család, úgy minden esetben a fentiek duplájával számolhatnak az ügyfelek, azonban a teljes összeg maximum fele költhető a vételárra.

A CSOK és a Falusi CSOK mellé minimum két vállalt vagy meglévő gyermek esetén fix, háromszázalékos kamattámogatott kölcsön is felvehető, amely 10, kettőnél több gyermek esetén 15 millió forint pluszt jelent. Azok az egyedülállók, vagy párok, akik nem terveznek gyermeket, ingatlanfelújítási, -korszerűsítési vagy -bővítési célból a magasabb kamatszinteken álló, piaci hitelek közül kénytelenek választani. Felújítási, korszerűsítési vagy bővítési célú lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel és személyi kölcsön is szerepel a pénzintézetek repertoárjában. Némelyik azonos hitelösszeget és futamidőt feltételezve nem sokkal drágább a támogatott konstrukcióknál.

Tízből kilenc eladó enged az árból

Az otpotthon.hu legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a többség ugyan egyelőre inkább kivár, de az ingatlanportál statisztikái azt is jelzik, hogy az eladásra kínált lakásoknál a sikeres értékesítés reményében egyre többen csökkentik a meghirdetett árat. A nagyságrendet és a reális árazással kapcsolatos bizonytalanságot egyaránt jól mutatja, hogy az ingatlankereső jelenlegi állományában a budapesti és Pest vármegyei lakások esetén 9 ezer hirdetésen, 29 ezer alkalommal módosítottak az eladók az eredetileg kért összegen, vagyis számos esetben többször is változtattak néhány százalékot. Tízből kilenc alkalommal lefelé. Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője felhívta a figyelmet, ez a trend leginkább pillanatkép, benne van az is, hogy vannak, akik elsőre nem tudják beárazni eladásra kínált otthonukat. Az aktuális kínálati árak alakulása mellett a KSH legfrissebb, 2022 harmadik negyedéves adatai mindenesetre már azt mutatják, hogy megtörni látszik a drágulás lendülete a hazai ingatlanpiacon.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink