A február áttörést hozott a magyar iparnak

Hírek vg.hu
A tavalyi évben a magas infláció miatt végig döcögött a magyar ipari termelés, de idén februárban már a kilábalás jelei mutatkoznak. Ugyan 2024 eddig eltelt két hónapját vizsgálva még a termelés volumenének csökkenése látható, de a februári számok már 3,5 százalékkal meghaladják a januárit – közölte a Világgazdaság.

A magyarországi ipari termelés volumene 1,8 százalékkal nőtt 2024 februárjában. 2023-ban szinte folyamatosan negatív adatokról számolt be a Központi Statisztikai Hivatal, így a friss számok a kilábalás jeleit mutatják. A naptárhatással kiigazított érték 1,4 százalékos növekedést mutat.

A KSH előzetes közlése szerint az ipari termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A fontosabb ipari ágazatok, a járműgyártás, valamint az élelmiszer-, ital- és dohánytermékgyártás mind bővülni tudott.

Csökkenés a villamos berendezések, valamint a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártósorai mellett volt tapasztalható.

Bár a február már biztató jeleket mutat, az egész évet nézve még korai az öröm. A januári és februári összesített ipari termelésre tekintve 0,9 százalékos csökkenés látható éves bázison. Ezzel együtt a február egyértelműen azt jelzi, hogy az infláció miatt visszafogott 2023-as ipari termelést magunk mögött hagyhatjuk. Havi bázison, tehát januárról februárra a magyar ipari termelés volumene 3,5 százalékkal nőtt.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink