A faktoringnál újít a CIB

Belföld Barát Mihály
Magyar leánybankján, a CIB Bankon keresztül az olasz Intesa Sanpaolo Csoport már nemzetközi szinten is elérhetővé teszi a digitális alapú export-import partnerfinanszírozási megoldását – jelentették be az érintettek.

A CIB Bank a Magyarország és Olaszország közötti több mint 10 milliárd euró éves kereskedelmi forgalomra építve, az Intesa Sanpaolo Csoport tagjai közül elsőként vezeti be a „Confirming” platformot, amin keresztül a CIB Bank finanszírozást nyújthat az Olaszországba exportáló magyar beszállítóknak, az Intesa Sanpaolo pedig a Magyarországra exportáló olasz beszállítókat finanszírozhatja – jelentette be a pénzügyi szolgáltató.

A CIB Bank határokon átívelő faktoring szolgáltatása csökkenti a külföldi ügyletek kockázatát, javítja a szállítók cash-flow helyzetét, és erősíti az üzleti bizalmat. Elsőként az Olaszország és Magyarország közötti ügyletekben, majd fokozatosan a többi európai országnál is elérhetővé válik az úgynevezett „Confirming” export-import partnerfinanszírozás, amelynek egyértelmű célja, hogy tovább segítse a hazai vállalkozások exportlehetőségeit.

A szolgáltatás biztonságosabbá teszi a külkereskedelmi ügyleteket mind a szállító, mind a vevő számára, miközben kezelhetővé válik a vevői követelések, illetve a szállítói tartozások finanszírozása – méghozzá digitális formában. A fizetési garancia révén a pénzintézet kiiktatja a partner fizetési kockázatát, ezen felül intézi a kifizetést és a számla ellenértékének beszedését, emellett fedezi a késedelmes számlafizetéseket is. Mindez anyagi biztonságot, csökkenő költségeket és javuló bizalmat jelenthet a vállalkozásoknak.

A magyar-olasz kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése a CIB Bank számára különleges jelentőséggel bír: Olaszország – a 2019-es külkereskedelmi adatok szerint – exportban hazánk harmadik legfontosabb partnere (évi 5,6 milliárd eurós forgalommal), míg importban a 8. legjelentősebb ország (évi 4,5 milliárd euróval).

Nagyon rövid idő alatt sikerült bevezetnünk ezt a teljes mértékben digitális és nemzetközi platformot. A szinergiák kiaknázásával ügyfeleinknek is elérhetővé tesszük az Intesa Sanpaolo Csoport által Olaszországban kínált megoldásokat, és anyabankunk ezáltal a magyar vállalatok első számú kereskedelmi partnere lehet

– emelte ki Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink