A fagykár hozadéka: pálinka is kevesebb lesz idén

Hírek figyelő.hu
A tavaszi fagy sok termelőnek bosszúságokat okozott, a pálinkafőzdék tulajdonosai arról panaszkodnak, hogy idén is kevés volt a gyümölcs.

Több évi gyenge termés után tavaly végre bőségesen volt barack, körte, szilva a fákon, így az élelmesebb gazdák fel is szedték a lehullott gyümölcsöket és cefrét készítettek belőle. Jól tették, mert idén ismét arról panaszkodnak a főzdék tulajdonosai, hogy kevés volt a gyümölcs – írta meg a Teol.

Tolna vármegyében egy átlagos évben szeptember közepén már javában dolgoznak a szeszfőzdék. 2023-ban azonban elég visszafogott a munka – árulta el a kölesdi Berényi István. Az ő körzetükben a tavaszi fagyok idő előtt leszüretelték a gyümölcsöt, így még fogyasztásra alkalmas sem nagyon jutott belőle, nem hogy pálinkának. Csupán kisebb megrendeléseik vannak, szilvából, barackból.

Három éve még huszonötezer liter pálinkát főzettek ki náluk, addig tavaly ennek csak harmadát, idén jó ha a felét.

A szakember szerint ennek oka a kevés gyümölcs mellett az is, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy otthon készítik el a pálinkát. Ráadásul megváltoztak a szokások is, többen kisebb tételeket főzetnének le egyszerre, ezt azonban csak kevés szeszfőzdés vállalja. A főzetést választók egyébként jó minőségre vágynak, amit a házi előállítással nem biztos, hogy elérnek. Berényi kiemelte, hogy ez egy szakma, amihez érteni kell, és nem lehet könyvekből megtanulni, tette hozzá a szakember.

A legtöbb szakértő szerint az otthon főzött pálinkák hetven százaléka nem megfelelő minőségű. Bevett szokás az, hogy a földes, lehullott gyümölcsöt szedik össze, hogy az ne menjen kárba, holott jó pálinkát csak jó minőségű gyümölcsből lehet készíteni. Fontos ismérv az alkoholtartalom is, amit a pálinkafőzdékben pontosan beállítanak.

Egy friss felmérés szerint az emberek tizennyolc százaléka szerint akkor jó a pálinka, ha a gyomorban tüzet rak, és tizenhét százalékuk véli úgy, hogy az erős, torkot kaparó nedű az ideális. A megkérdezettek hatvanhat százaléka szerint az a jó pálinka, amelynek gyümölcsös az aromája, ugyanakkor lágy és harmonikus az íze.

Borítókép: illusztráció, Gombos László keverő mester a hordós érlelést vizsgálja az újfehértói Zsindelyes Pálinka Zrt-ben.
Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink