A drónok és a drónvédelem területére is betör a Rheinmetall-lal karöltve a 4iG, miközben a Huaweijel is megállapodásra jutott

Hírek vg.hu
A kínai tech cégek a legfejlettebb technológiát képviselik a világon, a Huawei partnereként pedig a 4iG tovább erősítheti vezető szerepét az IT, illetve az adatközponti szolgáltatások területén – világította meg a Huaweijel kötött előzetes megállapodás hátterét a Világgazdaság kérdésére Fekete Péter, a 4iG vezérigazgatója. A tőzsdei cég vezetője arról is beszélt, hogy mit terveznek az űriparban és a távközlési szektorban, mit hozhat a hazai fejlesztésű 5,5G-technológia, hogy áll az izraeli SpaceCom adósságrendezésére tett javaslatuk ügye, illetve hogy vannak-e a 4iG-nek további akvizíciós tervei.

Hogyan illeszkedik a Huaweijel tervezett együttműködés a 4iG stratégiájához?

Folyamatosan arra törekszünk, hogy megerősítsük nemzetközi partnereinkkel a kapcsolatainkat annak érdekében, hogy kiterjesszük a közös üzleti lehetőségeinket Magyarországon, illetve a régiós piacokon. A Huaweijel múlt héten aláírt előzetes megállapodás fontos mérföldkő abban, hogy a 4iG csoport tovább erősítse vezető szerepét az IT, valamint az adatközponti szolgáltatások területén.

Mit profitálhat a megállapodásból a 4iG és Magyarország?

Ahogy már említettem, az együttműködéstől részben azt várjuk, hogy új piacokra léphessünk, új megrendelőket szólíthassunk meg a privát felhőalapú virtuális szolgáltatások területén itthon, és a későbbiek során a régióban. Már tavaly is Kína volt Magyarország legfontosabb EU-n kívüli kereskedelmi partnere, és ma már 380 kínai vállalat működik hazánkban. A CATL például nálunk hozta létre második európai akkumulátorgyárát, a BYD pedig szintén hazánkat választotta első európai autógyárának helyszínéül.

A Huaweijel kötött megállapodásunk célja ezért többek között, hogy az idetelepült nagyvállalatoknak nyújtsunk magas szintű adatközponti, illetve ehhez kapcsolódó informatikai szolgáltatásokat. Mindezt olyan platformon és technológiai partnerrel, amelyet adott esetben már jól ismernek, és amelyben megbíznak ezek a vállalatok.

A másik terület, ahol együttműködést tervezünk a Huaweijel, az a mesterségesintelligencia-kutatás, illetve az ezzel a területtel kapcsolatos szolgáltatások, alkalmazások fejlesztése. A közösen tervezett innovációs központok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarország a régióban élen járjon a mesterségesintelligencia-alapú újítások területén, és az is fontos szempont, hogy ide vonzzuk a magasan képzett magyar szakembereket, akik ennek köszönhetően itthon kamatoztathatják majd szaktudásukat.

Nem jelent-e problémát a 4iG-nek, hogy a Huawei amerikai tiltólistán szerepel, amit más nyugati országok hasonló lépései is követtek? Nem akadályozhatja-e ez a partnerség a 4iG egyéb nemzetközi projektjeit? Például a Rheinmetall mint NATO-beszállító nem fog-e tiltakozni?

A Huawei az egyik legfontosabb mobilinfrastruktúra-partnerünk, köszönhetően annak is, hogy az általunk megvásárolt Vodafone Magyarország vagy a montenegrói mobilszolgáltatónk, a ONE, Huawei-technológiával érkezett a 4iG csoport kötelékébe. Ugyanakkor más nagy európai, amerikai és ázsiai iparági szereplőkkel, mint a Nokia, az Ericsson vagy a Samsung is szorosan együttműködünk, emellett pedig tagjai vagyunk a vezető amerikai és európai távközlési vállalatok által alapított globális iparági szövetségnek, az O-Rannak is, amely a rádiókommunikációs hálózati rendszerek nyílttá és hatékonyabbá tételén dolgozik. Albániában a mobilhálózatunk Ericsson-technológián alapul.

Minden országban, ahol jelen vagyunk, tiszteletben tartjuk a vonatkozó európai uniós, valamint nemzeti szabályozási előírásokat, illetve jogszabályokat. Tehát minden esetben kizárólag olyan technológiákat alkalmazunk – például a mobilkommunikációs hálózatunk fejlesztése során –, amelyek megfelelnek a nemzeti kritériumoknak vagy a szövetségi elvárásoknak.

Ezzel párhuzamosan viszont azt is látni kell, hogy az olyan vezető kínai tech vállalatok, mint a Huawei, ma a legfejlettebb és leginnovatívabb technológiákat képviselik a világon. Nem véletlen, hogy Németországban működik az egyik legnagyobb Huawei-technológián alapuló nyílt felhőszolgáltatásokat biztosító adatközpont Európában, emellett pedig a legnagyobb nyugat-európai távközlési cégek is előszeretettel alkalmaznak Huawei-eszközöket 5G-toronyinfrastruktúrájuk fejlesztése során. Hogy csak néhány példát említsek, a Deutsche Telekom, a Vodafone, az Orange, mind-mind partnerei a Huaweinek ezekben a technológiákban. A kínai nagyvállalat ennek köszönhetően nagyjából 50 százalékos részesedéssel rendelkezik az európai mobilpiacokon. Ezeket az eszközöket tehát nem lehet egyik pillanatról a másikra lecserélni, egy ilyen döntés hatalmas és indokolatlan költségeket róna a szolgáltatókra, ami végső soron jócskán megdrágítaná a mobilszolgáltatásokat, és visszavetné az uniós országok digitalizációját, illetve az 5G-s hálózatok fejlesztését is.

 

A cikk folytatódik, ide kattintva elérhető.

Címlapfotó: Fekete Péter a 4IG vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink