A dolgozók 55 százaléka anyagi helyzetének romlására számít

Hírek Tóth Balázs
A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 55 százaléka kapott év elején fizetésemelést, az emelés mértéke mintegy a dolgozók felénél nem haladta meg a 10 százalékot, emellett 17 százalék azok aránya, akik ebben az évben egyáltalán nem számítanak fizetésemelésre. A munkavállalók többsége, 55 százaléka úgy véli, hogy idén romlani fog a tavalyihoz képest az anyagi helyzete – derült ki a Trenkwalder február végén elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.

Az infláció szintje már ősz óta felette jár a bérnövekedés ütemének, vagyis közel fél éve csökkenésnek indultak a reálbérek, és 2023-ban piaci becslések szerint 4 százalék körüli reálbér-csökkenés valószínűsíthető. Ebben a helyzetben kérdezett meg a Trenkwalder 500 versenyszférában dolgozó munkavállalót fizetésükkel, illetve jelenlegi munkahelyükkel kapcsolatos attitűdjeikről. A pénzromlás hatásait a munkavállalók is érzékelik, ez is közrejátszik abban, hogy a válaszadók 43 százaléka elégedetlen jelenlegi bérszintjével. A fizetésükkel elégedetlenek 35 százaléka megelégedne 20 százalékon belüli béremeléssel, további 24 százalék 20-30 százalék közötti plusz jövedelmet tartana megfelelő mértékűnek. A többség persze nem számít elvárásainak idei teljesülésével, ennek megfelelően 55 százalékuk úgy gondolja, hogy idén romlani fog a tavalyihoz képest az anyagi helyzete. Fél év alatt sokat változott a munkavállalók attitűdje, a romló helyzetben a biztonsági szempontok jóval fontosabbak lettek, mint akár tavaly ősszel” – mutatott rá Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. Jelezte: csökkenést látnak az akkori béremelési elvárásokhoz képest, egy éven belül a válaszadók 52 százaléka helyett már csak 38 százalék tervez munkahelyváltást, és 68 százaléknyian tartják fontosabbnak a munkahelyeik biztonságát, mint az inflációt lekövető béremelést.

Inflációs környezetben ugyanakkor az eltérő béremelési ütem miatt sokkal szembetűnőbbé válhatnak az egyes munkahelyek közötti bérkülönbségek. Emiatt célszerű azt is nyomon követni, hogy mekkora eltérés ösztönözné az alkalmazottakat munkahelyváltásra. Az összes válaszadó 8 százaléka már 10 százalékkal magasabb fizetésért is munkahelyet váltana, 30 százalékkal kedvezőbb alternatív állásajánlatért pedig már 57 százaléknyian hagynák ott jelenlegi állásukat. Ez is az óvatosság növekedését mutatja az elmúlt hónapokban, mivel ősszel ez az utóbbi arány még elérte a 68 százalékot. A gazdasági realitások már elérték a háztartásokat, így egyre jobban észrevehetőek kompromisszumok is a munkavállalói elvárásokban. Ezt az is mutatja, hogy a tavaly őszi 68 helyett 40 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy ha 2023-ban nem emelkednének a juttatásaik, akkor biztosan felmondanának a munkahelyeiken. A munkáltatók szempontjából szintén reményt keltő fejlemény, hogy az összes válaszadó 64 százaléka átmenetileg megelégszik azzal, hogy amennyiben a munkáltatója nehezebb helyzetben működik, 1-2 éves átmeneti időre fizetésemelésének egy részét nem anyagi juttatásként (például home office lehetősége, képzés, utazási költség, stb.) kapja. A Magyarországon immár több mint 25 éve jelenlévő Trenkwalder a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén az egyik vezető szolgáltató. 2021-ban 24,2 milliárd forint nettó árbevétel mellett mintegy 14 ezer munkavállalót helyezett el 434 partnere körében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetnek

További híreink