A Disney szerdai bejelentésére vár a szórakoztatóipar

Hírek D. GY.
Szerdán teszi közzé a Disney negyedik negyedéves gyorsjelentését. A szektor és befektetői iránymutatónak tekintik az óriáscég eredményeit, amelyek meghatározhatják a következő időszakban az ágazat tőzsdei megítélését.  

Boba Fett, The Beatles, Sólyomszem (Hawkeye), a Marvel franchise szuperhőse – húzónevek a Disney + streaming csatorna elmúlt időszakbeli kínálatából. Szerdán kiderül, hogy a népszerű sorozatokból és a Disney más tevékenységéből mennyi nyereség származott. Ha a várakozásoknak megfelelő, vagy annál több, akkor visszaállhat a bizalom az ágazat iránt, amelyet a Netflix vártnál kevesebb új előfizetőre számító előrejelzése jócskán megrogyasztott. Az elemzői várakozások szerint a Disney +- nak legalább 8,5 millió új előfizetőt kellett szereznie, amellyel teljes előfizetői bázisa 127 millióra emelkedne az elmúlt év végére. Az óriáscég ennek a dupláját szeretné elérni 2024-re, viszont az október 2-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben csupán 2,1 millióan csatlakoztak a 2019. novemberében indított hálózathoz, előre jelezve ezzel az ágazat növekedésének lassulását.

Az elmúlt negyedévben azonban olyan közönségcsalogató alkotásokat dobtak be, mint például a Beatles 1969-es lemezfelvételeit dokumentumfilmben bemutató Get Back, illetve a Csillagok háborúja franchisehoz tartozó, annak a rajongók által régóta várt megújulását végül csak elhozó, Book of Boba Fett című sorozatot. A Disney előrejelzése szerint a 2024-es pénzügyi év végére streaming csatornájának 230-260 millió előfizetője lesz világszerte. Az előrejelzést tavaly novemberben megerősítették.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy a Disney nem csak a streaming szolgáltatóból áll, ott vannak a szabadidőparkok is.

Az elemzők arra számítanak, hogy a koronavírussal összefüggő korlátozások fokozatos feloldása nyomán ezek árbevétel 76 százalékkal 6,3 milliárd dollárra emelkedett az előző negyedévben.

Optimizmusra ad okot, hogy a nagy rivális, a ComCast hasonló jellegű szórakoztatóközpontjai adták a tulajdonos NBCUniversal fennállásának legnagyobb negyedéves profitját a tavalyi utolsó negyedévben.

Kevésbé sikeres időszakot zárt a filmstúdió, amely még mindig cipeli a járvány nehéz örökségét. A Disney nagyfilmjei az amerikai és a kanadai mozikban a negyedév során 2,1 milliárd dollár bevételt hoztak, ami ugyan csaknem a tízszerese az egy évvel korábbi időszakénak (amikor szinte az összes észak-amerikai mozi be volt zárva), viszont jócskán elmarad az utolsó békeév, 2019 azonos időszakában kimutatott 2,9 milliárd dollártól.

Az elemzői konszenzus az első pénzügyi negyedévre 20,9 milliárd dollár bevételt és 63 cent egy részvényre jutó nyereséget vár

(Borítókép: Marvel Entertainment, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink