A diaszpórák felé nyit az Erasmus-ösztöndíj

Hírek Figyelo.hu
A magyar hallgatók várhatóan összesen 52 millió euróra (18 milliárd forintra) pályázhatnak. Az idei tanévben indul az Európai Unión, Szerbián és Kárpátalján kívül élő magyarokat célzó Diaszpóra program is.

Megközelítőleg 2500 magyar felsőoktatási hallgató pályázott az Erasmus Plusz ösztöndíjprogram keretében az elmúlt tanévben – közölte a VG-vel a Tempus Közalapítvány (TKA). Hozzátették: a magyar hallgatók számára külföldi részképzésekre hatmillió eurót, szakmai gyakorlatok megvalósítására több mint 3,5 millió eurót biztosított a program a 2021-es projektévben. Ezen túlmenően az alapítvány 1,2 millió eurót különített el a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatóknak és 50 ezer eurót a tartós betegséggel élő hallgatók támogatására.

Kérdésre válaszolva azt írták, a diákok által leginkább favorizált célországok Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország.

Az Európai Unió 2021–2027 közötti költségvetési ciklusának elindulásával az Erasmus Plusz program is új szakaszba lépett. A program megvalósítására uniós szinten több mint 28 milliárd eurós forrást biztosítanak.

A magyar pályázók számára várhatóan mintegy 52 millió euró (18 milliárd forint) pályázati keret lesz elérhető az idei évben.

A cikk kiemelte, hogy a TKA-nál számtalan pályázati program érhető el, az oktatás és képzés minden szereplőjének kínálnak lehetőségeket. Elérhető többek között a Campus Mundi program, amely egyrészt a hallgatói mobilitást támogatja, másrészt a felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növeléséhez járul hozzá, és összesen 9,2 milliárd forinttal támogatja a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének fejlesztését a 2016–2021 közötti időszakban.

Az idei tanévben jöhetnek elsőként a Diaszpóra felsőoktatási ösztöndíjprogram keretében Magyarországra a külföldi hallgatók.

A pályázatban részt vehetnek a világ minden országában élő magyar diaszpóraközösség tagjai, kivéve az Európai Unióban élők, a Szerb Köztársaság és az ukrajnai Kárpátalja megye lakosait. A diszpóra-ösztöndíjprogramot a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányításával a Tempus Közalapítvány koordinálja. A képzési szintet tekintve a válaszadók harmada alapképzésre jelentkezne, a mesterképzésre szintén a harmaduk, az integrált, osztatlan mesterképzés iránt pedig minden ötödik válaszoló érdeklődik. A kutatás résztvevőinek 14 százaléka doktori képzésre jönne magyar egyetemre, valamivel több, mint a fele angol nyelvű képzésen venne részt, 33 százalékuk pedig magyar nyelven hallgatná az előadásokat.

A TKA ösztöndíjprogramjaiban több mint 50 hazai felsőoktatási intézmény vesz részt. A nyilvánosan elérhető adatok szerint az alapítvány 2020-as mérlegfőösszege 8,8 százalékkal, 16,5 milliárd forintról 17,9 milliárd forintra nőtt.

Kevesen dolgoznak a magyar diákok közül

(Borítókép: A Mercedes-Benz gyár és a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Anyagtechnológia Tanszék közösen, „Mercedes-Benz Made in Kecskemét” névvel egy új, szabadon választható tantárgyat indít. Az előadások keretein belül a hallgatók megismerhetik a kecskeméti autógyár felépítését, működését, valamint az autógyártás területén alkalmazott legújabb technológiákat. 2020.09.16. Kecskemét. Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Kecskeméti Campus. (Bús Csaba, Petőfi Népe)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink