A diákok a gazdasági fellendülés motorjai

Hírek Figyelo.hu

A gazdasági nyitás küszöbét átlépve számos bizonytalansággal szembesülhettek a munkaerőpiac különböző szegmenseinek vezetői. Az akadályok sikeres leküzdésében nagy szerepük van az atipikus foglakoztatás egyik legnépszerűbb szereplőinek, a diákoknak.

A Covid-járvány okozta gazdasági sokk, a lezárások a piac legtöbb szereplőjének kisebb-nagyobb nehézséget okozott. Mikor és milyen mennyiségű munkaerőre lehet szükség? Meg tudják-e tartani a munkavállalóikat? Hogyan tudják kielégíteni az igényeket, ha újraindul az élet, és egyáltalán mikor számolhatnak ezzel? Ezek azok a kérdések, amik ebben a bizonytalan helyzetben a legtöbb cégvezető fejében megfordultak a Mind-Diák Szövetkezet közleménye szerint.

Ezek azok a kérdések, amik nem csak gazdasági szempontból, a cég piacon elfoglalt helyének megtartása miatt fontosak, hanem a szervezetről kialakult kép megtartása, a munkavállalók iránti lojalitás miatt is, hogy biztos hátteret nyújthasson a munkavállalóinak legyen az főállású, részmunkaidős, gyakornok vagy éppen diák. Ennek a terhe és az effajta döntések meghozatala sosem könnyű. A szövetkezetnek az volt a tapasztalata, hogy tavaly tavasszal jellemzően az elsők között szerepeltek a diákok, akiket leépítettek, az elmúlt félév ugyanakkor azt mutatja,

hogy az átalakult gazdasági helyzetben ők azok, akikre nagy mértékben építenek a cégek.

„Már ősztől megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a diákok az otthoni tanulásnak köszönhetően rugalmasabban, több kapacitással tudtak munkát vállalni, a cégek pedig már számukra is lehetővé tették az otthoni munkavégzést. Ez a rugalmasság tehát mindkét fél részéről előnyöket hozott, hiszen így azok a diákok is dolgozhattak, akik tavasszal például a hazaköltözés miatt kényszerültek kényszerpihenőre” – mondta Göbl Róbert a Mind-Diák Szövetkezet vezetője.

Mint írták, a bizonytalan időkben tehát ma már biztos pontot jelentenek a fiatalok,

akikre számos cég épít nem csak a diákmunka kapcsán, de a gyakornoki programoknak köszönhetően a szakirányú ismereteket igénylő pozíciókban is.

Egyre inkább bevált gyakorlat ugyanis a cégek körében, hogy a diákszövetkezeten keresztül, kedvező adózás mellett, rugalmas időbeosztással alkalmaznak fiatalokat, akiket később, tanulmányaik lezárása után teljes állásban is alkalmazni tudnak.

A szövetkezet friss 2021. tavaszi kutatása alapján a legnagyobb segítséget az jelenti a cégek hr osztályai számára, hogy ők átveszik a teljes toborzás-kiválasztást, adminisztrációt, a hatósági bejelentést és a bérszámfejtést is, így

a partnereik teljes mértékben a diákok, gyakornokok betanítására, a munkájuk szakmai irányítására fordíthatják az energiáikat.

További híreink