A csúcstechnológiára építhető a magyar gazdaság sikere

Hírek Figyelő
A magyar gazdaság szerkezetében a high-tech magas arányt képvisel – mutatott rá Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter a Bosch Rexroth innovációs élményközpont átadóján.

A magyar ipar növekedésében jelentős a csúcstechnológia szerepe. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kutatása szerint a magyar gazdaságon belül 70 százalékos arányt képvisel a high-tech, ezzel Magyarország szinte minden fejlett országot megelőz – hívta fel a figyelmet Nagy Márton.

A gazdaságfejlesztési miniszter a Bosch Rexroth innovációs élményközpont (Bosch CU.BE – Customer Benefits) átadóján elmondta: Magyarország a világ 14. legkomplexebb exportjával rendelkezik, a feldolgozóipari exporton belül pedig kiemelkedően magas a high-tech aránya.

Nagy Márton a távirati iroda tudósítása szerint jelezte: Magyarországon több mint 4,7 millióan dolgoznak, és ezen belül jelentős a szakképzettek részaránya. A külföldi beruházások mértéke 2022-ben csúcsot döntött Magyarországon, és 2023-ban a külföldi tőke beáramlása elérheti akár a 4 ezer milliárd forintot is.

– A Savills Nearshoring-index szerint Magyarország 2020-ban az Európai Unióban a második legvonzóbb befektetési célország volt – jelezte a miniszter.

Nagy Márton felidézte, hogy a Bosch csoport Magyarország kiemelt stratégiai partnere, és hangsúlyozta: a Bosch magyarországi jelenléte is lehetővé teszi, hogy Magyarország fejlesztőközponttá váljon. Thomas Ilkow, a Bosch Rexroth kelet-európai és közel-keleti értékesítési régiójáért felelős vezetője a megnyitón az innováció fontosságát hangsúlyozta, és rámutatott arra, hogy a budapesti innovatív élményközpont segíti a kreativitás, az együttműködés és a hálózatosodás megvalósítását.

Szászi István, a Bosch csoport Magyarország és Adria-régió vezetője elmondta, olyan ökoszisztémát építenek, amelyben ipari partnereikkel, a felsőoktatás résztvevőivel, az egyetemekkel és a kutatóközpontokkal közösen dolgozhatnak azért, hogy a jövő technológiái minél hamarabb beépüljenek a mindennapokba. Ennek a munkának az egyik egyedülálló helyszíne a CU.BE.

A Bosch Rexroth a hajtás- és vezérléstechnika egyik vezető szállítójaként világszerte a hidraulika, az elektromos hajtások és vezérlések, a hajtómű- technológia, a lineáris mozgatás- és szereléstechnika területén kínál megoldásokat. A vállalat több mint 80 országban rendelkezik telephellyel, több mint 32 000 munkatársat foglalkoztat, és 2022-ben 7 milliárd euró árbevételt ért el.
Magyarországon a Bosch termékeivel 1898 óta van jelen, az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. A 2022-es pénzügyi évben 2255 milliárd forint teljes nettó árbevételt ért el, ebből a magyar piacra való csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele 314 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport több mint 18 300 munkatársat foglalkoztat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vajda János)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink