A csökkenő rendelésállomány rontja az építőipar kilátásait

Hírek Figyelo.hu
Júliusban 21 százalékkal, az idei év első hét hónapjában 9,8 százalékkal esett vissza az építőipari termelés volumene. A friss szerződésállomány 41,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt a KSH keddi jelentése szerint.

Bár az előző hónaphoz, júniushoz képest 3,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene, összességében tovább csökkent az ágazat teljesítménye a tavalyi magas bázishoz viszonyítva a KSH keddi gyorsjelentése szerint – olvasható a Világgazdaság oldalán.

2020 júliusában az építőipari termelés a nyers adatok szerint 21 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől, miután mindkét építményfőcsoport termelése csökkent:

az épületeké 18,8, az egyéb építményeké 22,9 százalékkal.

A koronavírus okozta járvány miatti gazdasági folyamatok hatása júliusban az építőipar egészére nézve jelentős volt – olvasható a jelentés összegzésében.

Ami tovább rontja a kilátásokat, és előrevetíti a fokozódó mértékű visszaesést, az a csökkenő rendelésállomány:

a júliusban megkötött új szerződések volumene 41,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 38,7, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 43,6 százalékkal kisebb lett.

A hónap végén érvényes megbízások volumene, a teljes szerződésállomány pedig 21 százalékkal van a tavalyi alatt.

Mindezek következtében az első fél évben 7,4 százalékkal, az első hét hónapban pedig összesítve 9,8 százalékkal marad el a termelés volumene az egy évvel korábbitól.

Borítókép: Újvári Sándor/MTI

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink