A CATL Debrecen a miskolci mérnököket is várja

Hírek Dombi Margit
Az oktatás ipari szükségletekhez illeszkedő fejlesztése, illetve saját szakemberszükségelete biztosítása érdekében stratégiai partnerségre lépett egymással a Miskolci Egyetem és a CATL Debrecen.

A Miskolci Egyetemmel kötött együttműködésnek köszönhetően immár a magyarországi felsőoktatás területén is támogatni tudja a fiatal szakembereket, akiknek naprakész gyakorlati ismereteket és nemzetközi karrier lehetőséget szeretnénk biztosítani egy dinamikusan fejlődő, új iparágban – mondta Jason Chen, a CATL európai operációért felelős ügyvezető igazgatója. A stratégiai együttműködés lehetővé teszi a CATL számára, hogy részt vegyen a mérnökhallgatók és kutatók képzésében, és ezzel biztosítsa a vállalat számára a jól képzett munkaerőt, amelyre hosszú távon szüksége lesz a debreceni üzem működtetéséhez és fejlesztéséhez.

Miskolcon is erősítenek (Fotó: CATL)

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett, a vállalat Debrecenben immár a második európai gyárát építi fel, amely elsősorban az európai ügyfeleiket, ismert autógyárakat fogja a legkorszerűbb akkumulátorokkal kiszolgálni. A CATL célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon az európai közlekedés fenntarthatóvá válásához. Magyarországi üzemük működtetésében számítanak a magyar tehetségekre, akiknek világszínvonalú tudást és tapasztalatot szeretnének átadni egy új iparágban.

A CATL Debrecen Déli Ipari parkjában épülő gyára hamarosan a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb munkáltatója lesz. A vállalat hosszú távra kötelezte el magát Magyarország mellett, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy aktívan részt vegyen a munkaerő képzésében és támogassa az intézményeket az oktatás minden szintjén. A cég 2024 februárjában megállapodást kötött a Debreceni Szakképzési Centrummal, az elkövetkező időszakban pedig több más, a régióban fontos szerepet betöltő oktatási intézménnyel is együttműködésre kíván lépni.

A most aláírt mgállapodás értelmében a cég a gyakorlati tapasztalatszerzés támogatása és az egyetemi tananyag fejlesztése mellett az egyetem oktatóinak és hallgatóinak tudományos -, és kutató tevékenységét is segíteni kívánja. A szerződés számos szakterületre kiterjed, így a CATL a műszaki föld- és környezettudományok, valamint a gépészmérnöki és informatikai területen is hozzájárul a Miskolci Egyetem hallgatóinak képzéséhez.

Horváth Zita rektor az együttműködés kapcsán rámutatott, a Miskolci Egyetem erős K+F kapacitással rendelkezik, különösen a műszaki és anyagtudományi szakterületeken. Az együttműködés révén a CATL hozzáférhet az egyetem szakértelméhez és kutatási eredményeihez, amelyek segíthetik az akkumulátor technológiák fejlesztését.

Borítókép: illusztráció/Fotó: CATL

Ezek is érdekelhetnek

További híreink