A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is állást foglalt az NTKA ügyben

Hírek Figyelő
A nagyobb vállalkozások esetében a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő adatszolgáltatás elhalasztását, a kis árbevételű vendéglátóhelyek esetében pedig a kötelezettség eltörlését javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara – értesült a TV2 Tények.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozata szerdai kihelyezett tagozati ülésén kialakított állásfoglalása szerint a kamara a budapesti vendéglátóipari vállalkozások képviseletében azzal a javaslattal fordul a jogalkotók felé, hogy a július 1-ével bevezetendő NTAK adatszolgáltatás alól mentesüljenek a kis árbevételű vállalkozások, továbbá a nagyobb cégek esetében halasszák el a bevezetést, hiszen a vállalkozóktól érkezett visszajelzések szerint a vállalkozók részére nem állt rendelkezésre megfelelő információ – adta hírül a TV2 Tények.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt a Magyar Turisztikai Ügynökség a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését javasolta a kormánynak. Közleményük szerint 2023. július 1-jétől az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozások számára lépne életbe a kötelezettség, az ennél alacsonyabb árbevételű szolgáltatók adatszolgáltatásának kezdete pedig későbbi időpontra módosulna, hosszabb felkészülési időt biztosítva így számukra.

Az MTÜ felhívta a figyelmet arra, hogy az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező, ennek elmulasztása szankcionálható. A mostani javaslat szerint július elsejétől az NTAK-ba történő adatok szolgáltatására és továbbítására kizárólag azon vendéglátó üzlet üzemeltetője és turisztikai attrakció működtetője köteles saját vendéglátó vagy jegykezelő szoftverén keresztül, amelynek éves nettó árbevétele 2022-ben szolgáltatási helyenként meghaladta a 100 millió forintot.

Következő lépésben, 2024. január elsejétől ugyanezt az a vendéglátó üzlet üzemeltetője és turisztikai attrakció működtetője köteles megkezdeni, amelynek szolgáltatási helyenként 2022. évi nettó árbevétele több mint 12 millió forint, de nem haladta meg a 100 millió forintot. A javaslat szerint a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai szolgáltatók számára az NTAK adatszolgáltatás ne legyen kötelezően előírva.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink