A brit titkosszolgálat aktivizálta magát a brexit miatt

Hírek
Semmi meglepő nincs abban, ha az MI6, a brit külföldi titkosszolgálat kémkedik az EU tagországokban a brit kilépési tárgyalásokkal kapcsolatban. Eddig is ezt csinálták, ha komolyabb külföldi gazdasági-diplomáciai manővereket hajtott végre az Egyesült Királyság  - írja a  Bloomberg.  

Richard Aldrich, a Warwick University nemzetközi biztonsággal foglalkozó professzora és Rory Cormac, a Nottingham University belbiztonsági ügyekkel foglalkozó oktatója könyvet írt a témáról – The Black Door (A fekete ajtó) címmel.  

Ebben leírják, hogy brit kémek miként szolgáltattak információt John Major miniszterelnöknek az 1990-es évek elején a Maastrichti szerződés tárgyalási folyamatáról, az érintett felek szándékairól. Hasonló eseteket szivárogatott ki a brit hírszerzésről Edward Snowden is, miszerint brit kémek aktívan dolgoznak, dolgoztak a nagy nemzetközi csúcstalálkozók előtt.

“Ezt csináltuk Maastrcihtnál, és a Snowden dokumentumok igazolják, hogy a G-20 és a G-7 csúcsok esetében is” – nyilatkozta Rory Cormac. “A logika és a történelmi tények azt sugallják, hogy ezt csináljuk most is. A titkosszolgálatok feladata az, hogy védelmezzék Nagy-Britannia érdekeit. A brexit-kémkedés tökéletesen beleillik a feladataikba” – tette hozzá.

Richard Aldrich szerint a brit ügyökségek teljesen nyugodtak a brexittel kapcsolatos feladataikban. “A kémek egyáltalán nincsenek ettől zavarban. Ha kém vagy, az a munkád, hogy más emberek után kémkedsz. A világ titkosszolgálatainál ez csak egy enyhe fintort jelent” – mondta.

A két szakértő könyve szerint a maastrichti kémkedés során egyaránt bevetettek személyes megfigyelést, valamint a kommunikáció különböző formáinak megfigyelését. “A célpontok főleg a szerződésben részt vevő országok voltak, azt próbálták kipuhatolni, hogy meddig hajlandóak elmenni, hol vannak a tárgyalási határaik. “Ami uniós-tagállami szinten körbemegy, javaslat, vagy dokumentum, az már aligha számít titoknak” – mondta Aldrich.

Theresa May brit miniszterelnök nem kommentálta a hírügynökség kérdésére a brexittel kapcsolatos kémkedést. A kilépési tárgyalások újabb fordulóját csütörtökön kezdik meg Brüsszelben.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink